Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost u saobraćaju
  • 17.07.2017. 10:00

Kažnjen zbog vuče prese za baliranje

Policajac koji je zaustavio Dragana Petrova zapisao je u prijavi da priključno vozilo, odnosno presa, koju je on vukao zakačenu za traktor, nije upisano u Jedinstveni registar vozila, to jest da ta mašina nije imala registarsku tablicu, kao ni registracionu nalepnicu.

Foto: Manx machinery/Flickr
  • 12.943
  • 633
  • 0

Prekršajni sud u Kikindi kaznio je poljoprivrednika Dragana Petrova jer je traktorom po kolovozu vukao presu za baliranje deteline. Kako prenosi RTS, on mora da plati novčanu kaznu u iznosu 15.000 dinara, a pored toga dobio je i 6 kaznenih poena i zabranu upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 meseca.

Da li je za presu za baliranje potrebna registracija?

Policajac koji je zaustavio Petrova zapisao je u prijavi da priključno vozilo, odnosno presa, koju je on vukao zakačenu za traktor, nije upisano u Jedinstveni registar vozila, to jest da ta mašina nije imala registarsku tablicu, kao ni registracionu nalepnicu.

Presu koristio 3 godina bez problema

S druge strane Petrov tvrdi da presu za baliranje deteline poseduje već tri godine, dodajući da je s njom mnogo puta učestvovao u saobraćaju i nikada ranije zbog toga nije imao problema. Kako tvrdi, presu je pokušao da registruje u AMSS.

AMSS: Izmenljiva vozila ne podležu registraciji

Međutim, Siniša Grastić iz kancelarije AMSS u Kikindi, naglašava da takve mašine za njih nisu vozila, već izmenljiva oruđa koja se upotrebljavaju za poljoprivredne radove. On napominje da kada bi AMSS obavljao tehnički pregled tih oruđa jer ne mogu ih nazvati vozilima, to bi bio prekršaj Pravilnika o vršenju tehničkog pregleda.

Policija postupa po važećim pravilnicima

Vladimir Stevanov iz Odeljenja saobraćajne policije Policijske uprave Kikinda kaže da je policajac postupio u skladu sa zakonom. Stevanov navodi da su članom 7 - Zakona o bezbednosti saobraćaja definisana sva vozila, kako traktor, tako i priključna vozila koja traktor vuče i izmenljiva oruđa, a da policija postupa po važećim pravilnicima.

Da li je zakon u Srbiji svuda isti?

Interesantno je da je prekršajni sudija u Subotici oslobodio krivice poljoiprivrednika koji je traktorom vukao razbacivač stajnjaka, uz obrazloženje da nije reč o priključnom vozilu, već o priključku za izvođenje radova, koji ne podleže obavezi registracije.

Neka se snađe ko kako ume

Ipak, dok neko ne razjasni šta je priključno vozilo, šta je priključak za izvođenje radova i najzad šta je izmenljivo oruđe, Dragan Petrov koji živi od poljoprivrede, u naredna 3 meseca snalaziće se kako da, bez vozačke dozvole u jeku radova u polju, prehrani svoju porodicu.

Foto: Manx machinery/Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Saobraćaj Bezbednost Poljoprivreda Traktor Priključne mašine Kazna Policija Dragan Petrov Vladimir Stevanov Siniša Grastić Kikinda AMSS


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.