Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kosovo i Metohija
  • 02.09.2018. 12:00

KIM: Lopovi ukrali 6 krava i tele

Jugoslavu Stevanoviću (70) iz Goraždevca kod Peći, nepoznati počinioci su pre desetak dana iz štale ukrali šest krava i tele.

Foto: Privatna arhiva
  • 3.386
  • 168
  • 0

Jugoslavu Stevanoviću (70) iz Goraždevca kod Peći, nepoznati počinioci su pre desetak dana iz štale ukrali šest krava i tele. Domaćin i njegova supruga Milanka (67) su ovo teško podneli, jer su se starali o stoci koja im je bila izvor prihoda i delom su pomagali deci koja su u raseljeništvu, pišu Novosti

Porodica koja nikada ne odustaje kada je nevolje zadese

Ovaj vremešni bračni par nikada nije napuštao Goraždevac, a pre ratnih dešavanja na Kosmetu bili su veliki domaćini i imali su farmu rasnih krava i volova na daleko poznatu u celoj Metohiji. Iako su im  u toku 1999. godine zapalili štale, pokrali stoku, farmu uništili, ovi ljudi nisu odustajali, nego su krenuli od nule. Porodica im je bila na prvom mestu i to im je dalo snagu da ostanu na svom ognjištu, obnove farmu i othrane decu od kojih danas imaju šestoro unučadi.

Vrednost ukradene stoke, kaže Jugoslav, premašuje 10.000 evra, ali dodaje da je osećaj dodatne štete i namere lopova da im uskrate egzistenciju, daleko teži.

"U početku smo nabavili jednu kravu a potom šest rasnih grla i jedno tele. Zaista smo ih lepo hranili i čuvali, to su znali svi u selu, ne samo Srbi već i Albanci iz okoline. Zbog toga mi je vlasnik jedne radnje omogućio da kod njega prodajem sir, jer je znao da je jako kvalitetan. Pomogao mi je da plasmanom proizvoda omogućim prihode za svoju porodicu, prvenstveno za lečenje bolesnog unuka," s teškom mukom priča Jugoslav, koji je prethodnih dana boravio kod lekara u centralnoj Srbiji zbog bolesti srca, a zdravstveno stanje mu se pogoršalo od kada su ih lopovi ojadili.

Jugoslav Stevanović zabrinut za svoju egzistenciju

Vrednost ukradene stoke, kaže Jugoslav, premašuje 10.000 evra, ali dodaje da je osećaj dodatne štete i namere lopova da im uskrate egzistenciju, daleko teži.

"Krave su nam davale dnevno od 30 do 40 litara mleka i teško je da se ikada više mogu nabaviti takva grla. A čuvali smo ih supruga i ja kao da su čeljad. Uvek sam bio uz nju kada ih je muzla muzilicom, ali sam tih dana bio na pregledima u Kragujevcu. Lopovi su verovatno pratili moju suprugu i pošto je štala bila obezbeđena, ušli su sa sprata i otključali vrata objekta, jer drugačije nisu mogli izvesti krave koje su imale i po 800 kilograma" nastavlja priču Jugoslav.

Stevanovićima neophodna pomoć

Jugoslav je sada u dilemi, da li da iznova osniva farmu, gde je krađom krava na gubitku od 10.000 evra ili da napusti vekovno ognjište i ode.

"Najteže nam je da sve i da hoćemo, nemamo čime da nabavimo stoku. Obratili smo se za pomoć Kancelariji za KiM, a iz manastira Visoki Dečani obećali su da će probati da nam pomognu, pa ćemo videti", prebira svoje misli naglas Jugoslav, uveren da policija zna ko su lopovi, ali da iz nepoznatog razloga ne želi da ih uhapsi i kazni.

Učestale krađe u ovom delu KIM

Pre nekog vremena lopovi su nadomak samog centra Goraždevca familiji Jovana Jeremića, bolesnog čoveka, bez dodatnih izvora prihoda, ukrali četiri rasne krave.

"Krave su hranile ovu porodicu, baš kao i porodicu Stevanović, kojoj je prodaja mleka i mlečnih proizvoda značila egzistenciju", ističe Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć, naglasivši da ni u jednom od slučajeva krađa kojima su izloženi Srbi u metohijskim opštinama Peć, Istok i Klina, lopovi nisu pronađeni.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Kosovo i Metohija Krave Lopovi Krađa Metohija Kosovo Jugoslav Stevanović Miloš Dimitirjević


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta