Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 27.10.2017. 18:30

Kiseliti ili kupovati kupus?

Cene svežeg i kiselog kupusa se drastično razlikuju. Istraživali smo cene kupusa na kvantaškim pijacama širom Srbije, ali i cene kiselog kupusa po marketima i gazdinstvima, koja se bave proizvodnjom i pakovanjem kiselog kupusa.

Foto: Đorđe Simović
  • 3.396
  • 82
  • 0

Kiseli kupus je neizostavna namirnica, koja se tokom zimskih meseci konzumira kao salata ili se u kombinaciji sa drugim namirnicama koristi za kuvanje, dinstanje i naravno pripremu sarme. Kao i kod ostalih vrsta zimnice, koja se tradicionalno priprema u skoro svakom domaćinstvu, od pre nekoliko godina i kiseli kupus se nalazi na rafovima prodavnica.

Cene svežeg kupusa

Ukoliko sami kiselite kupus, verujemo da se ovih dana raspitujete za kretanje cena svežeg kupusa. U narednoj tabeli prikazane su cene po kvantaškim pijacama u Republici Srbiji za prethodnu sedmicu.

Tabela: Pregled cena svežeg kupusa po kvantaškim pijacama u Republici Srbiji (rsd/kg) - izvor: STIPS

Grad Minimalna cena Maksimalna cena
Beograd 28rsd 35rsd
Kraljevo 40rsd 50rsd
Niš 40rsd 40rsd
Novi Sad 50rsd 50rsd
Subotica 25rsd 40rsd

Kao što možete videti u tabeli, cene kupusa kreću se od 25rsd/kg u Subotici, gde je najjeftiniji do 50rsd/kg koliko iznosi u Kraljevu i Novom Sadu. Interesantno je primetiti da su cene kupusa u Beogradu niže u odnosu na većinu gradova u Srbiji.

Recept za kvalitetan kiseli kupus

Osim svežeg kupusa, za kišeljenje potrebni su još so i voda. Sam postupak pripreme nije težak. A za dobar kiseli kupus je najbitnije da glavice do kraja sezone ostanu čvrste.

Za bure od 30l potreban je 1kg soli. Kilogram soli košta oko 45rsd, pa se troškovi proizvodnje po kilogramu kiselog kupusa neznatno uvećavaju u odnosu na sveži.

Prema narodnom verovanju, kišeljenje kupusa je najbolje početi nakon Mitrovdana, 8. novembra Glavice kupusa je potrebno prvo dobro oprati, zatim pomalo izvrteti koren i tu staviti so. Ukoliko želite da se kupus što pre ukiseli, možete so rastvoriti u toploj vodi i preliti kupus. Kupus se stavlja u bure redom, da svaka glavica bude jedna do druge. Ukoliko je potrebno, može se neka glavica preseći na dva dela, kako bi glavice bile dobro zbijene.

Bure se napuni do vrha i stavi se rešetka. Umesto kamena, na rešetku se može staviti plastična flaša napunjena vodom, kako bi držala kupus da ne pluta. Sutradan, u bure se doliva voda. Nakon toga, bure je potrebno zatvoriti poklopcem.

Za nedelju dana potrebno je proveriti stanje vode u buretu, zato što kupus upija vodu, pa je potrebno dodati. Istovremeno, može i da se proba raso, kako bi se proverilo da li je potrebno dosoliti. Nakon četrdesetak dana, kiseli kupus je spreman za upotrebu.

Da postoji tražnja za kiselim kupusom, prepoznali su sada su već mnogi proizvođači. Pa tako kiseli kupus možete kupiti i na zelenoj pijaci, ali i u prodavnicama i supermarketima.

Ako planirate da kupujete kiseli kupus

Sve je popularnije da se kiseli kupus kupuje na glavicu, a mnoge porodice nemaju uslove za proizvodnju i držanje zimnice, pa kiseli kupus kupuju.

Cene kiselog kupusa u jednom supermarketu variraju u zavisnosti od toga da li je cela glavica, ribani ili samo listovi. Pregled cena:

  • Kiseli kupus glavica u vakuum pakovanju: 154,99 rsd/kg - 189,99 rsd/kg
  • Kiseli kupus list: 249,99 rsd/kg
  • Kiseli kupus ribani: 154,99 rsd/kg

Kiseli kupus u vakuum pakovanju (Foto: Đorđe Simović)

Na pijacama je kiseli kupus nešto jeftiniji, zavisno od meseca u kojem ga kupujete. Okvirna cena prošle godine bila je 100rsd/kg.

Cena kiselog kupusa se razlikuje i u zavisnosti od toga da li je reč o prepoznatljivom futoškom kupusu. Pa tako, na sajtu jedne porodice iz Futoga, koja se bavi proizvodnjom kupusa, našli smo sledeće cene:

  • Kiseli kupus list (10 komada): 370 rsd
  • Kiseli kupus glavica: 185 rsd/kg
  • Kiseli kupus ribanac (vakuum pakovanje 500 g): 100 rsd

Može se zaključiti da je velika razlika u ceni između kiselog kupusa koji sami proizvedemo i koji kupujemo u prodavnicama. Tri i više puta viša cena može biti primamljiva za one koji razmišljaju da pokrenu sopstveni biznis.

Foto: ccbarr / Flickr


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Kupus Kiseli kupus Futoški kupus Cene Sarma


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".