• Državno poljoprivredno zemljište
  • 30.05.2016. 15:30

Ko uzurpira državno poljoprivredno zemljište?

"Firma "Graničar" iz Gakova nije plaćala naknadu za korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta, već je bila uzurpator, ali je bez obzira na to sklapala ugovore sa drugim firmama, koje su potom obrađivale uzurpiranu zemlju", navodi Vojvođanski istraživačko-analitički centar.

  • 116
  • 5
  • 0

"Firma "Graničar" iz Gakova nije plaćala naknadu za korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta, već je bila uzurpator, ali je bez obzira na to sklapala ugovore sa drugim firmama, koje su potom obrađivale uzurpiranu zemlju, poput firme "Best Seed Producer", vlasnika Vladimira Vrbaškog", piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (Voice).

Predstavnici "Graničara" se nisu odazivali na sastanke sa republičkim inspektorima, a za to vreme somborska lokalna samouprava izuzimala je hiljade hektara državne poljoprivredne zemlje iz postupka licitacije i time onemogućavala poljoprivrednike da se nadmeću za njeno obrađivanje i da plate državi naknadu. "Graničar", sa druge strane, za korišćenje te zemlje državi nije platio ni dinar, navodi Voice.

Pošto "Graničar" nema u svom vlasništvu poljoprivrednu zemlju i sve vreme koristi državnu, a pritom ne plaća nikakvu zakupninu, poljoprivrednici iz Gakova su 26 dana spavali na njivama, kako bi protestom upozorili državu kako se koristi zemlja u njenom vlasništvu. Petorica poljoprivrednika su potom bili uhapšeni i osuđeni na 30 dana zatvora, a tu presudu je poništio Apelacioni sud u Novom Sadu. Voice je pitanja o poslovanju "Graničara" i odnosu sa firmama Vladimira Vrbaškog uputio i stečajnom upravniku Zoranu Stojanoviću, ali odgovori su izostali.

Foto:bigstockphotos.com;Veremeev


Izvori

beta.rs


Tagovi

Državno poljoprivredno zemljište Gakovo Protesti Zoran Stojanović Graničar Voice Best Seed Producer

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce #mojabasta
Moja prva basta i uzivanje u proizvodnji kupusa i karfiola na otvorenom ☺️