Pretraživanje tekstova
Kobasice su začinjene ljutom crvenom paprikom i belim lukom. Ova kombinacija sastojaka i postupak proizvodnje daju Pleskojskim kobasicama jedinstven ukus, u Rumuniji poznat još od 13. veka.
Evropska komisija odobrila je registraciju rumunskog proizvoda "Pleskojske kobasice" u registar proizvoda zaštićene oznake geografskog porekla (PGI).
Pleskoi je selo u rumunskom okrugu Buzau, a tu se prave dimljene kobasice od mešavine ovčetine i govedine, a ponekada i kozijeg mesa. Začinjene su ljutom crvenom paprikom i belim lukom. Ova kombinacija sastojaka i postupak proizvodnje daju Pleskojskim kobasicama jedinstven ukus, u Rumuniji poznat još od 13. veka.
Prema podacima MADR-a, udeo ovčetine najmanje je 55 odsto, a goveđeg mesa najviše 45 odsto.
Do sada većina proizvođača nije imala službenu dozvolu za proizvodnju pa su kobasice uglavnom bile dostupne za kupovinu u malim količinama, direktno od proizvođača. Ipak, neki od licenciranih proizvođača Pleskojske kobasice osnovali su udruženje sa ciljem promocije i distribucije na evropskom tržištu. Ova oznaka sigurno predstavlja dodatu vrednost tradicionalnog rumunskog proizvoda.
Rumunija već ima pet proizvoda sa zaštićenim oznakama kvaliteta. Uz Pleskojsku kobasicu, zaštićenu oznaku geografskog porekla ima džem od šljiva Topoloveni, salama Sibiu Salami, dimljeni šaran iz reke Tare, dimljena dunavska skuša, kao i sir Ibanesti feta koji ima zaštićenu oznaku izvornosti.
Tagovi
Pleskojska kobasica Zaštićena oznaka Oznaka porekla Evropska komisija Rumunska kobasica
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Učenici Mlekarske škole u školskoj radionici proizvode pirotski kačkavalj, jogurt i sireve, a redovni su i na svim takmičenjima širom Srbije..