Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 27.11.2015. 17:30

Koja udruženja su protiv protesta poljoprivrednika?

Pet udruženja poljoprivrednika protivi se aktuelnim protestima, koje smatraju politički instruisanima. Ko su ta udruženja i kako objašnjavaju svoje stavove?

Foto: depositphotos.com
  • 240
  • 13
  • 0

Na konfrenciji za novinare održanoj danas, 27. novembra, u Beogradu, učestvovali su predstavnici Banatske asocijacije poljoprivrednika "Banatski paori", udruženja SPAS iz Kraljeva, Šabačkog udruženja odgajivača goveda, Centralne asocijacija uzgajivača goveda simentalske rase i Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. Oni podržavaju predložene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a danas su ocenili da su ta rešenja u interesu razvoja malih poljoprivrednih gazdinstava i da sprečavaju zloupotrebu kod zakupa državnog zemljišta.

Protesti politički instruisani

Oni su istakli da je protest protiv izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu "politički instruisan" i da u njemu učestvuju oni koji su do sada uzurpirali državno poljoprivredno zemljište."Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu ne odgovaraju onima koji su uzurpirali državno zemljište. Nijedan od poljoprivrednika koji je izašao na proteste ne obrađuje male površine, već su tu oni koji su uzurpirali velike površine državnog zemljšta. Oni gube privilegije da koriste zemlju za džabe", rekao je Zlatan Đurić, predsednik unije koja okuplja poljoprivredne proizvođače sa područja Sremske Mitrovice i Mačvanskog okruga.

On je istakao da je u Vojvodini više od dve trećine državnog zemljišta uzurpirano. O tom zemljištu, kako je rekao, niko ne vodi računa i ono se načinom obrade dugi niz godina uništava. Đurić je ocenio da je u izmenama Zakona dobro to što se predviđa da se zemljište prodaje isključivo malim poljoprivrednim gazdinstvima, ističući da nije tačna tvrdnja da se zemlja prodaje strancima i tajkunima. Predviđeno je da državno zemljište, do 30 odsto, bude davano na korišćenje velikim investitorima, rekli su predstavnici udruženja poljoprivrednika koji su i učestvovali u predlaganju izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ocenjujući da ti investitori mogu biti i udruženi mali poljoprivredni proizvođači.

Zadruge žele da budu veliki investitori

Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski, rekla je da je 15 porodičnih gazdinstva koja se bave proizvodnjom mleka osnovalo zadrugu kako bi se zajedno bavili tovom junadi, sa idejom da jednog dana imaju i mlekaru. "Nadamo se da ćemo to i ostvariti i biti jedan od velikih investitora", rekla je ona, dodajući da očekuju da će udruženi proizvođači kao zadruga dobiti i povoljne zajmove koje daje Pokrajina. Bugarski je još dodala da asocijacija mlekara nije učestovala u izradi izmena zakona i da je protiv prodaje državnog poljoprivrednog zemljšta, ali da podržava predložene izmene i da se nada da će one dovesti do toga da se vidi ko uzurpira zemljište, a ko pošteno radi.

Foto: depositphotos.com; werve


Izvori

beta.rs


Tagovi

Protesti poljoprivrednika Sanja Bugarski Zakon o zemljištu Izmene zakona Mali poljoprivredni proizvođači Državno zemljište Zlatan Đurić Investitori Zadruge