Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrobiznis bez granica
  • 20.05.2023. 16:30

Koji su apetiti saradnje Italije i Srbije, a gde je u tome srpski seljak?

Dok je italijanski ministar poljoprivrede postavio standard "kvalitetna hrana za sve", naša ministarka dodaje da je kvalitet naše na izuzetnom nivou.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 56
  • 12
  • 0

U prethodnom periodu usaglasili smo 49 sertifikata sa tekovinama EU iz oblasti veterine i težimo dalje da se usavršavamo, naročito kad je u pitanju razmena sa Italijom, rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković na konferenciji pod nazivom "Kvalitet i bezbednost hrane - Mogućnost saradnje između Italije i Srbije" u okviru 90. Međunarodnog sajma poljoprivrede.

"Devet objekata je sertifikovano za izvoz mleka danas, a mislim da mnogo više objekata u ovoj oblasti možemo da ponudimo Italiji. Smatram da je kvalitet srpskih proizvoda na izuzetnom nivou, a ono na čemu ćemo raditi u narednom periodu jeste da usmeravamo proizvodnju i stvorimo dodatu vrednost na proizvod koji ćemo moći da izvozimo kao gotov, a ne kao sirovinu", rekla je Tanaskovićeva dodajući da su državni organi uradili apsolutno sve u sektoru bezbednosti hrane.

Državni organi su uradili apsolutno sve u sektoru bezbednosti hrane, uverila je Tanaskovićeva

Italija kao treći trgovinski partner Srbije prošle godine ostvarila je razmenu u iznosu od 580 miliona evra, najviše u poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima. Ove godine posetiocima sajma predstavila se sa 21 firmom iz oblasti softvera i GPS sistema, stočne hrane, peleta, obrade metala, bio fungicida, opreme za obradu zemljišta, mašina za obradu hrane, sortiranje, navodnjavanje, za vinograde, voćnjake i drugo.

"Italija želi da stavi na raspolaganje svoje znanje i kapacitete u promovisanju inovacija, sektora proizvodnje i distribucije i drugim nacijama. Idemo ka elementarnoj sigurnosti koju jedan čovek želi da ostvari, u jednom sistemu - hrana za sve. Mi nudmo alternativu - kvalitetna hrana za sve", podvukao je italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida.

Prema potrebama farmera

Ovaj događaj sproveden je u organizaciji ambasade Republike Italije, Italijanske trgovinske agencije (ITA) i Banke Intese.

Više od 20 firmi iz Italije se predstavilo na Sajmu

"Imamo pristupe veoma povoljnim dugoročnim izvorima finansiranja koji su više od svih namenjeni sektoru poljoprivrede. Imamo oko 60 specijalista koji pričaju sa farmerima i iznalaze rešenja koja odgovaraju njihovim potrebama i to radimo na lokacijama koje su prepoznate kao farmer centri. Zbog toga smo obim finansiranja agrara povećali za 36 odsto", rekao je predsednik Izvršnog odbora, Banca Intese Darko Popović.


Tagovi

Kvalitet i bezbednost hrane - Mogućnost saradnje između Italije i Srbije 90. Sajam poljoprivrede Jelena Tanasković Frančesko Lolobriđida Darko Popović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner