Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma
  • 13.03.2023. 14:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Koliko je bitna ispravnost traktora i njegov tehnički pregled?

Veliki broj saobraćajnih nezgoda izazvali su vozači traktora, najviše zbog tehničke neispravnosti

Foto: Zlatko Markovinović
  • 729
  • 174
  • 0

Počela je kontrola tehničke ispravnosti traktora u onim preduzećima koja za to imaju ovlašćenje. To je obeveza koju vlasnici poljoprivredne mašine moraju uraditi svake godine, kako bi bez problema bili učesnici u saobraćaju. Bez potvrde o izvršenom tehničkom pregeldu ispravnosti ne važi ni nalepnica o trajnoj registraciji, i takvo vozilo ne može u saobraćaj. 

Direktorica Auto moto kluba Ruma Dragana Stojisavljević kaže da kontorlu tehničke ispravnosti traktora vlasnici mogu obaviti do kraja maja, što predstavlja njihovu zakonsku obavezu. 

"Mi smo nekada odlazili u domaćinstva i tamo obavljali tehnički pregled. Međutim to sada nije moguće pa se tehnički radi kod nas na poligonu gde vršimo kontrolu svetlosne signalizacije, kočionog sistema, ispravnost pneumatika. I kod traktora se obavlja tehnički pregled kao kod svih ostalih vozila, a ono što najviše uočavamo kao neispravnost je osvetljene", kaže Stojisavljevićeva.

Stojisavljević kaže da kao neispravnost najviše uočavaju osvetljene

"Poneki vlasnici ugrađuju i dodatno osvetljenje što nije dozvoljeno i traktor u saobraćaj može samo u onakvom stanju u kome je prošao tehnički pregled. Poljopriverdnici kod nas dovoze traktore na kojima je najviše ugrađeno svetlosnih mesta, što nije dozvoljeno, i to mora odmah da se ispravi, kako bi se dobila potrvda o tehničkoj ispravnosti", kaže direktorica Auto moto kluba Ruma.

Svi traktori moraju biti registrovani

Veliki broj saobraćajnih nezgoda izazvali su vozači traktora, najviše zbog tehničke neispravnosti. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u periodu od 1997. do 2021. godine dogodilo se 27.000 saobraćajnih nezgoda sa traktorima u kojima je poginulo 1.637 osoba. Ovaj podatak se odnosi samo na nezgode na javnom putu, bez onih koje su se dogodile na nekategorisanim i poljskim putevima. Da bi se ovo izbeglo potrebno je redovno obavljati tehnički pregled, a zakonska rešenja omogućavaju da se to obavi kod svih traktora.

"Više ne postoji razlog zbog kojeg neki ne može da prođe tehnički pregled i bude registrovan, zakonska rešenja su fleksibilna u tom pogledu, pa primera radi i traktor koji je kupljen na vašaru bez papira i slično, može uz overenu izjavu dva svedoka, kod notara da bude registrovan", kaže ova direktorica i dodaje da to važi i za one sa veoma starim datumom proizvodnje.

Stojisavljevićeva kaže da je važno da vlasnici shvate značaj tehničkog pregleda

"Važno je da vlasnici ovih mašina shvate značaj tehničkog pregleda i da stare traktore koji im stoje u dvorištu registruju, jer u suprotnom nemaju nikakvu vrednost. Svima mora da bude jasno koliko su neispravni traktori opasnost u saobraćaju. To nije dobro ni za vlasnike, ali ni za ostale učesnike u saobraćaju", kaže Stojisavljevićeva i dodaje da je najveći problem u sezoni poljoprivrednih radova koji se obavljaju i noću, kada loša svetlosna signalizacija može da bude jedini uzrok saobraćajne nezgode, neretko i sa tragičnim posledicama.

Mora da ima rotaciono svetlo i kabinu ili ram

Ovome dodajmo i podatak da svaki traktor mora da ima i rotaciono svetlo, ali i kabinu ili zaštitni ram, za šta je država obezbedila i subvencije. Rok za postavljanje ramova je produžen do kraja 2025. godine, a prema nekim procenama u našoj zemlji je bez zaštitnog rama trenutno blizu 100.000 traktora. Najviše takvih je u centralnoj Srbiji, zatim u Mačvi, a najmanji procenat je u Vojvodini.

Ovo je veoma važno jer je veliki broj saobraćajnih nezgoda izazvan gubitkom kontrole vozača, usled čega dolazi do prevrtanja vozila, a posledice kod onih koji nemaju kabinu ili zaštitni rim, mogu biti tragične.


Tagovi

Tehnički pregled Kontrola vozila Dragana Stojisavljević Auto moto klub Ruma Registrovani traktori Rotaciono svetlo Zaštitni ram


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".