Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučno istraživanje
  • 13.08.2022. 18:00

Koliko je vremena potrebno da zemlja upije vodu?

Jednostavan eksperiment pokazuje razlog nastanka poplava i bujica posle obilnih padavina. Kolika je važnost biljnog pokrivača?

Foto: Depositphotos/fotoall
  • 251
  • 57
  • 0

Isušeno tlo teško se natapa vodom, upravo zato jaka kiša nakon suše može dovesti do iznenadnih poplava. U jednostavnom eksperimentu dr Rob Tompson pokazao je koliko je vremena potrebno da zemlja upije vodu. On je u vrtu testirao tri različita travnata područja i vreme koje je potrebno da ona upiju vodu. 

Kako je naveo u videu, objavljenom na YouTube-u, vlažnoj travi potrebno je devet sekundi, neznatno navlaženoj 52, a isušenoj (kakva je većina ove godine) činilo se da će trebati najmanje 15 minuta, ali kako kaže "postalo mu je dosadno" da čeka.

Mnogo je ljudi koji prihvataju rezultate ovog eksperimenta, ali i onih koji ga kritikuju. U periodu suše padavine olakšavaju situaciju i vraćaju život na zahvaćene teritorije.

Vegetacijski pokrivač sprečava poplave?

Problem se može javiti zbog pojave nevremena i jakog pljuska u kratkom periodu. Suva zemlja nije u stanju da apsorbuje toliku količinu vode, koja otiče u reke i kanale. Spira se sa površine, a veoma malo se upija.

Potrebna je blaga kiša koja dugotrajno pada i lagano natapa zemlju.

U eksperimentu je prikazan problem infiltracije, nesposobnosti vode da uđe u osušen supstrat. Ona otiče i na drugom mestu pravi poplave, uništava oranice i uzrokuje gubitak plodnosti. Površine koje nisu prekrivene vegetacijom ili je ona sasušena ili izgorela u požaru su izložene snažnim bujicama.

Jake kapi kiše razbijaju površinske agregate i zatvaraju pore što dovodi do stvaranja pokoričnog sloja koji je kao tampon po kome se bujice kreću.

Pogledajte eksperiment dr Thompsona:

 


Tagovi

Padavine Usvajanje vode Poplave Bujične vode Suša Infiltracija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.