Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinari
  • 26.12.2017. 12:15

Komisija: Nema kartela među hladnjačarima

"Doneto rešenje je od strane Komisije, prema našim saznanjima, već dostavljeno udruženjima proizvođača maline, koja su i tražila da se ispita postojanje zloupotreba", stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Istinomer tt / Flickr
  • 428
  • 20
  • 0

Malinari, njih oko 500, juče su doputovali u Beograd, a njihovi predstavnici sastali su se sa zvaničnicima Ministarstva poljoprivrede. Na sastanku u Vlade Srbije zatražili su da se osnovna cena maline podigne na 160 dinara, a da do februara 2018. godine ona uz doplatu bude između 180 i 190 dinara.

Zahtevaju i da se osnuje nacionalni savet za malinare, koji bi rešavao eventualne buduće probleme pri otkupu voća. Kao treći zahtev traže da se nadoknada od prolećnog snega nadoknadi iz robnih rezervi Srbije.

Komisija za zaštitu konkurencije izvršila analizu

Ministarstvo se javnosti obratilo saopštenjem u kome stoji da je na zahtev ove institutcije, Komisija za zaštitu konkurencije izvršila analizu po pitanju formiranja kartela među hladnjačarima

"Doneta je odluka da takva, ali ni slična zloupotreba na tržištu ne postoji. Doneto rešenje je od strane Komisije, prema našim saznanjima, već dostavljeno udruženjima proizvođača maline, koja su i tražila da se ispita postojanje zloupotreba. MPŠV je preduzelo i dodatne korake u delu ukidanja naknadnih kontrola prilikom izvoza srpske maline, zbog eventualnog prisustva Norovirusa, čime je Srbija kao zemlja porekla, u delu zdravstvene ispravnosti malina, ponovo na listi potpuno sigurnih izvoznika. Ministar je formirao i u okviru ministarstva i posebno telo za malinu, što je i bio jedan od uslova proizvođača na poslednjem sastanku koji je održan u Vladi RS", stoji u saopštenju.

Država ne određuje cenu

Dodaje se da država ne može da određuje cenu maline, jer njeno formiranje zavisi od ponude i potražnje, kako na međunarodnom, tako i na našem tržištu.

Apeluje se na predstavnike malinara da formiraju krovno udruženje ili asocijaciju, koje će okupiti sve proizvođače: "Upravo je postojanje izuzetnog velikog broja udruženja prepreka da ostvare svoje interese i prilikom pregovora učine iste jedinstvenim i doslednim", zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: Istinomer tt / Flickr


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malinari Hladnjača Malina Ministarstvo poljoprivrede Sastanak Beograd Kartel Omisija za zaštitu konkurencije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.