Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korona virus
  • 12.03.2020. 18:30

Korona: Trgovinski lanci u Srbiji snabdeveni, a pokrenut i info servis za privrednike

Srbija najviše uvozi voće i povrće iz Turske, Makedonije i Grčke, a trenutno je saobraćaj na graničnim prelazima dodatno usporen zbog pojačane kontrole vozača, ali problema sa uvozom nema.

Foto: JumpStory
  • 94
  • 4
  • 0

Privredna Komora Srbije (PKS) poručuje da su sve trgovine u Srbiji uredno snabdevene osnovnim životnim namirnicama koje su u potpunosti dostupne potrošačima. Predsednik PKS-a Marko Čadež je naglasio da trgovinski lanci koji posluju na domaćem tržištu preko PKS-a u svakom trenutku mogu da se informišu o svim propisanim procedurama i preporukama koje predviđaju nadležna državna tela u aktuelnoj situaciji, navodi se na zvaničnom sajtu PKS-a.

"Mogu da pokriju i odgovore na bilo kakve zahteve tržišta i nema nikakvog razloga praviti svoje lične zalihe, trošiti dodatni novac, zato što zaista jesu dobro snabdeveni. Očekujemo odgovornost i kupaca i potrošača da kupuju onoliko koliko im je potrebno", istakao je Čadež za RTV.

Srbija, kaže, najviše uvozi voće i povrće iz Turske, Makedonije i Grčke, a trenutno je saobraćaj na graničnim prelazima dodatno usporen zbog pojačane kontrole vozača, ali problema sa uvozom nema.

Preporuke za najugroženije sektore privrede

Takođe, povodom aktuelne situacije izazvane korona virusom (COVID 19), Privredna komora Srbije, kao odgovoran partner privredi, pokrenula je novi, specijalizovani info servis putem kojeg privrednici mogu da se informišu o svim ključnim pitanjima vezanim za poslovanje u zemlji i inostranstvu, uticaju na pojedine sektore, kao i o najnovijim dešavanjima, zvaničnim preporukama i merama, navodi se na njihovom sajtu.

"Privrednici mogu da se informišu o aktuelnostima u vezi sa transportom, obezbeđenjem sirovina, snabdevanjem, izvozom i uvozom sa najpogođenijih tržišta, učešćem na sajmovima, preporukama poslovanja za trenutno najugroženije sektore privrede i dobiju savete kako da reorganizuju logistiku", poručio je Čadež.

Smanjiti negativan uticaj na poslovanje

Stručne službe Privredne komore Srbije u stalnom su kontaktu sa predstavnicima Vlade Srbije, resornih ministarstava, nadležnih institucija, kao i međunarodnih poslovnih asocijacija i organizacija, preko mreže privrednih komora, kako bi pomogli privrednicima da prevaziđu izazove i smanje negativni uticaj korona virusa na poslovne rezultate i bilateralne ekonomske relacije sa stranim partnerima.

Privrednici mogu poslati pitanja mejlom na: covid19@pks.rs. Za dodatne informacije i prijave dostupan je i telefon 0800 808 809.

Otkazani sajmovi

Podsetimo, zbog sprečavanja mogućeg širenja korona virusa, otkazani su sajmovi u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a takođe, odlukom organzatora otkazani su i predstojeći sajmovi u Beogradu.

Otkazani sajmovi u Hrvatskoj i Sloveniji zbog opasnosti od širenja korona virusa

Na primer, Nacionalni stožer civilne zaštite Hrvatske preporučio je da se do daljnjeg odlože svi skupovi s više od 1.000 ljudi. Reč je o drugoj meri zaštite od potencijalne zaraze. Prva grupa mera je da će svi strani državljani koji ulaze iz područja koja su žarišta, a to se posebno odnosi na Kinu, Italiju i Koreju, biti upoznati s obaveznom merom smeštaja u karantinu na 14 dana. Mostarski sajam u BiH odložen je do daljnjeg.


Tagovi

Korona virus Trgovinski lanci Privredna komora Srbije Privrednici Otkazani sajmovi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]