Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprez
  • 23.06.2022. 10:00
  • Zenica

Kosio livadu pa kosilicom naleteo na lane, skrivalo se u travi

Operacija je koštala oko 430 evra. Amer Beganović većinu troškova pokrije sam. Pomažu mu, kaže nam, dobri ljudi, nakon što objavu podeli na društvenim mrežama.

Foto: Amer Beganović
  • 289
  • 73
  • 0

U jednom selu nedaleko od Zenice u Bosni i Hercegovini, prilikom košenja trave, povređeno je lane, koje je spašeno zahvaljujući brzoj reakciji domaćina i vlasnika obližnje farme životinja u Smetovima, Amera Beganovića. Trava mladima služi kao sklonište dok su majke u potrazi za hranom. Ovo malo stvorenje koje je stradalo od kosilice, uspešno je operisano.

"Majka je pred samo veče, kako je i uobičajeno za njih, izvela mlade, ležali su u travi, dok je ona verovatno pasla negde u blizini. Čovek je kosio livadu i kosilicom je naleteo na dvoje lanadi, jedno je uspelo pobeći, a drugo je povređeno”, rekao je Beganović za Agroklub.

Ostavljaju hranu

Pojašnjava nam da je reč o selu u kojem su uglavnom vikendice, pa dodaje kako ljudi prave velike greške, ostavljajući žitarice i hranu za životinje, koje kasnije dolaze same i događaju se ovakve nesreće. Na Beganovićevoj farmi je zbrinuto više od 500 životinja, i to 30 vrsta, a među njima je već jedno lane kojem je amputirana noga nakon što je stradalo u saobraćajnoj nesreći.

Spašeno lane će na kontrolu za pet dana

Novi stanovnik se za sada oporavlja uz terapiju antibioticima i analgeticima.

"Tu noć kada se dogodilo, taj čovek je mene nazvao, znajući da ja spašavam životinje. Ja sam odmah otišao po njega, odveo ga kod veterinara gde mu je ukazana prva pomoć, a juče smo bili na operaciji. Pokušaćemo spasiti tu zadnju nogicu koja je povređena", priča ovaj zaljubljenik u životinje.

Operacija je koštala oko 430 evra. Beganović većinu troškova pokrije sam. Pomažu mu, kaže nam, dobri ljudi, nakon što objavu podeli na društvenim mrežama. Od institucija nema podrške, iako je divljač u vlasništvu države, do sada mu ističe, nisu pomogli ni vrećom kukuruza.

"Molim sve ljude koji kose, neka prođu prvo kroz livade, ako nešto imaju neka ih uplaše, tu bude i fazana i zmija i one su nam jako bitne da ne stradaju, jer je lanac ishrane u prirodi jako bitan", poručuje naš sagovornik.

Dug oporavak

Spašeno lane će na kontrolu za pet dana, kada će mu biti izvađen i dren, a konci tek za 15-ak dana, pa sledi ponovno rendgen snimanje. Ovo će biti dug oporavak.

"Ukoliko neko može i želi da pomogne u plaćanju, bili bismo vam zahvalni" naveo je u svojoj Facebook objavi, gde se mogu javiti svi oni koji žele pomoći oporavku. 


Tagovi

Lane Trava Košenje trave Jelen Amer Beganović Farma životinja


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li podržavate proteste ratara u Srbiji?

1747

  • 10.08.2022. - 17.08.2022.

Glasova: 1650

Da, potpuno su opravdani 94,4%

Glasova: 68

Ne, nemaju prava da se žale 3,9%

Glasova: 29

Nisam upućen/a i ne zanima me 1,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Berba kupina u selima podno Rudnika u punom je jeku. Iako je sušan period voćari su zadovoljni ovogodišnjim prinosom ali i kvalitetom plodova. Saša Savić gaji ovo voće na površini od 25 ari i očekuje prinos od oko šest tona. Cena kupine ove... Više [+]