Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 19.07.2021. 07:30

Kozama protiv požara: Neke zemlje daju i naknadu za ovu aktivnost

Nedostatak ispaše omogućava širenje rastinja koje brzo plane. Kako bi tome stali na kraj kalifornijski zemljoposednici bore se uz pomoć koza.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 149
  • 34
  • 0

Prošle godine u Kaliforniji zabeležena je sezona požara najviših razmera. Bilo ih je 10.000, a izgorela je površina veća od 4,2 miliona hektara. Zbog velikih vrućina, u tom delu Sjedinjenih Američkih Država, česti su oni šumski, a zbog ekstremnih vremenskih prilika ove se godine predviđa da će ih biti još više.

Zbog rekordno niskog nivoa vlage među vegetacijom u planinskim predelima "South Bay" i "Santa Cruz", na ranču "TomKat" odlučili su da preduzmu preventivne mere. Udružili su se sa organizacijom "Goatapelli" i na svoje imanje doveli 850 koza kako bi obrstile svu potencijalno zapaljivu vegetaciju, piše people.

"Ove životinje su važan ekološki alat u našem arsenalu strategija za ublažavanje vatrene stihije", kazala je Kat Tejlor, upravnica ovog ranča. Lani Malberg, osnivač organizacije "Goatapelli" dodala je da se njihovo stado strateški premešta po krajoliku i time sprečava širenje vatre.

Kombinacija koza i ovaca

Nedostatak ispaše omogućava rast različitih grmova i manjeg drveća, što stvara guste i teško prohodne šikare koje povećavaju opasnost od izbijanja požara, sprečavaju pristup stoci i onemogućuju rast vrednih pašnjačkih vrsta.

Kombinacija zajedničkog koriščenja koza i ovaca je izrazito pogodna u prevenciji od ove nepogode, jer ovce pretežito pasu, a koze brste, stoji u radu pod nazivom "Važnost koza i ovaca u zaštiti životne sredine" koji je predstavljen 2017. godine na 12. Međunarodnom simpoziju agronoma. Autori ističu da je u poslednje vreme sve važnija uloga ovaca u čišćenju zemljišnih površina pogotovo na područjima gde su letnje temperature visoke poput onih kršovitih, planinskih, ali i nepristupačnih.

Na području Francuske metoda ciljane ispaše u svrhu prevencije od požara primenjuje se više od 30 godina dok u Španiji stočari učestvuju u programu prevencije ciljanom ispašom za šta dobiju novčanu naknadu i/ili obeštećenje u obliku ograda, pristupa vodo-crpilištu ili građevinskog materijala.


Tagovi

Kalifornija Požari Koze Ciljana ispaša Naknada


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u