• Plašenje krava

Kravu pod voz oterao Tik-Tok izazov?

Krave su boravile na pašnjaku ograđenom debelom gvozdenom ogradom koja je to popodne bila izbijena. Da li je kriv Kulikitaka Challenge?

Foto: Depositphotos/zocchi2
  • 159
  • 8
  • 0

Regionalni voz u nemačkoj Bavarskoj prošle nedelje udario je kravu i usmrtio je na mestu. Nije prvi put da se dosi ovakva nesreća, ali razlog zbog kog je došlo do toga je zabrinjavajući. 

Životinja u vlasništvu stočara boravila je na pašnjaku ograđenom debelom gvozdenom ogradom koja je to popodne bila izbijena, piše agrarheute. Nakon dugotrajne potrage, pronašao je samo jednu kravu. A onda se uveče desila nesreća koja je, prema prvim procenama, uzrokovala materijalnu štetu od najmanje 20.000 do 30.000 evra. 

Iako je isprva sve ukazivalo na slučajnu nezgodu, ubrzo se policiji javio svedok nakon čije je izjave jasnije zbog čega se krava uopšte našla na pruzi. 

Ples među kravama

Svedok je na dan nesreće, u kasnopopodnevnim satima primetila dve devojke, između 14 i 17 godina na spomenutom pašnjaku. Tamo su među kravama plesale i skakale te svojim ponašanjem plašile životinje koje su se rastrčale. To ih nije zaustavilo nego su im se još više približile. Ubrzo nakon toga dogodila se i nesreća. 

Treba napomenuti kako je ovde vrlo verovatno reč o izazovu koji se još prošle godine pojavio na društvenoj mreži TikTok, naziva Kulikitaka Challenge. Od "tiktokera" se traži da izvedu ples ispred goveda koja u početku gotovo hipnotizirano gledaju u "plesača", da bi se, kada on u jednom trenutku počne skakati i mahati rukama, prestrašeno razbežala po pašnjaku. 

U ovom je kontekstu tamošnja policija upozorila da je nedopušteno namerno plašenje životinja koje pasu, posebno u blizini saobraćajnica. Takođe, apeluju na korisnike društvenih mreža da ne pristaju na sumnjive i opasne trendove kao što je Kulikitaka Challenge, a na kojima su životinje poput krava koje su zapravo vrlo nežne i jako osetljive. 

Na umu treba imati i to da su krave koje su na pašnjaku sa svojom teladi ujedno i vrlo opasne. Kako bi ih zaštitile, mogu biti izuzetno agresivne. Pre nekoliko godina u Švajcarskoj su se dešavali napadi krava na turiste zbog čega je savetodavna služba čak donela preporuke o ponašanju kada se nađete u društvu ovih životinja. 

  • ne treba oblačiti vrlo svetlu ili šarenu odeću;
  • treba da bude tiho;
  • kravu ne treba gledati u oči;
  • ne treba voditi psa, jer ga krave doživljavaju kao pretnju, a ukoliko je prisutan, pustiti ga da ide prvi, kako bi se one fokusirale na njega, a ne na čoveka;
  • obraniti se štapom za hodanje i povući se.

A kako izgleda Kulikitaka Challenge, pogledajte u videu: 


Tagovi

Nesreća Plašenje krava Voz Kulikitaka Challenge TikTok Upozorenje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.