Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 04.02.2020. 17:00
  • Pirotski okrug, Pirot

Kreće kontrola domaćih svinja zbog afričke kuge

U cilju suzbijanja i eventualne prijave zarazne bolesti AKS kod domaćih svinja, mole se proizvođači da budu kooperativni u sprovođenju mera, zaključak je sednice Okružnog štaba Pirotskog okruga.

Foto: Depositphotos/dyoma2
  • 223
  • 10
  • 0

Nakon što je Uprava za veterinu proglasila epidemiju afričke svinjske kuge (AKS) na teritoriji Borskog i Pirotskog upravnog okruga sredinom januara, na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Pirotskog okruga doneta je odluka o početku kontrole zdravstvenog stanja, popisa i obeležavanja domaćih svinja u selima Poljska Ržana, Trnjana, Veliki Jovanovac, Mali Jovanovac, Veliko Selo, Krupac, Izvor, Berilovac, Gradište, Činiglavci i Obranovac na području Pirota. U Dimitrovgradu biće obuhvaćena sela Radejna, Smilovci, Prtopopinci, Gulenovci, Visočki Odorovci, Mazgoš i Mojinci, navodi se u saopštenju.

AKS je poslednji put registrovana u lovištima pomenutih Okruga, a prema navodima srpskih medija, nije zabeležena kod domaćih svinja.

U cilju suzbijanja i eventualne prijave ove zarazne bolesti kod domaćih svinja, mole se proizvođači da budu kooperativni u sprovođenju mera, zaključak je sednice Okružnog štaba Pirotskog okruga.

Preduzete sve sigurnosne mere

Kako smo ranije pisali, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i obavezama preduzelo sve mere u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja AKS u populaciji divljih svinja i prenošenja virusa na domaće svinje, angažovanjem svih raspoloživih resursa i veterinarskih i lovnih organizacija.

Takođe, preduzete su mere pojačanog odstrela radi redukcije brojnosti divljih svinja na ugroženim područjima, kao i sprovođenja intenzivnog nadzora, monitoringa i dijagnostičkog ispitivanja svih odstreljenih i uginulih divljih svinja, uz primenu neophodnih biosigurnosnih mera u lovištima.

Afrička kuga svinja se vratila u Srbiju

Svako uginuće divljih svinja, sanitarni odstrel ili bilo koja sumnja na pojavu bolesti moraju biti hitno prijavljeni nadležnom veterinaru i veterinarskom inspektoru. Sve odstreljene divlje svinje moraju biti pregledane na AKS u skladu sa planom ispitivanja predviđenim monitoringom ili posebnim propisom, navodi se u saopštenju Uprave za veterinu iz 31. januara ove godine.

Saopštenje sa sednice Okružnog štaba možete preuzeti u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Afrička kuga svinja Pirotski okrug Domaće svinje Okružni štab Uprava za veterinu Kontrola zdravstvenog stanja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako nam se polako bliži proleće i porast temperature, uskoro možemo očekivati plodonosna tela različitih vrsta gljiva. Iako su neke vezane za određeno doba godine, druge se mogu naći čim padne prva kiša. Da li ste znali da se neke vrste gl... Više [+]