Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčedin
  • 09.01.2024. 09:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Krčedinska ada

Kreće zbrinjavanje zarobljene stoke na Krčedinskoj adi

Sad se spremamo, vojska dolazi i idemo da ih prebacimo, rekao je za Agroklub Milenko Plavšić koji je vlasnik preko 150 konja i krava koji su na ispaši na Krčedinskoj adi tokom cele godine.

Foto: Facebook/Vladimir Jarcevic
  • 408
  • 33
  • 0

Nakon što je danima stoka na Krčedinskoj adi bila zarobljena zbog nadošlog Dunava i odsečena od zaklona, Specijalistički timovi Ministarstva unutrašnjih poslova, na dva mesta na veoma nepristupačnom i rizičnom terenu čamcima preneli su hranu i nahranili 97 krava, 40 teladi i 70 konja. Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović naložio je da se postavi skela i bezbedno prebaci stoka, pošto je utvrđeno da postojeća nije zadovoljavala uslove za bezbedno zbrinjavanje i njihov potencijalni transport, preneo je Dnevnik.

Akcija spasavanja

Zahvaljujući saradnji Ministarstva poljoprivrede, JP "Vojvodinašume", Opštine Inđija, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva unutrašnjih poslova pronađen je način zahvaljujući kojem će JP "Vojvodinašume" obezbediti i finansirati skelu od 28 tona.

Stado je vlasništvo poljoprivrednika Milenka Plavšića iz Kovilja.

Podolsko goveče i konji mešanci

"Imam oko 150 krava i konja, možda i više. U pitanju je podolsko goveče i domaći koni koji ne rade. Nešto je uginulo. Sad se spremamo, vojska dolazi i idemo da ih prebacimo", rekao je Plavšić kratko za Agroklub i dodao da su oni tokom cele godine na ispaši na Krčedinskoj adi.

Kako je istaknuto na sajtu Turističke organizacije Inđija, ova ada predstavlja veoma značajan deo Specijalnog rezervata prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit" i jedna je od najznačajnijih ada u Podunavlju. Stanište je brojnih retkih vrsta biljaka i životinja, značajno je mrestilište riba. Jedinstveno je mesto gde se zadržalo ekstenzivno stočarstvo koje ima tradiciju dugu više stotina godina. Ritski stočari iz okolnih sela na ovoj adi od pamtiveka drže svoje konje, balkanske magarce, podolce, ovce i mangulice pa ovaj prostor predstavlja centar očuvanja i rasadnik starih rasa životinja.

 


Tagovi

Konji Krave Krčedinska ada Dunav Vodostaj Igor Mirović Akcija spasavanja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...