Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šverc duvana
  • 23.07.2018. 10:00

Krijumčarenje duvana u Mačvi unosnije od narkotika - rekordne zaplene policije

Srpska policija je u poslednje vreme zabeležila rekordne zaplene cigareta, duvana u listu i rezanog duvana, ali se uprkos tome krijumčari i dalje dobro snalaze. Ilegalni duvan se proizvodi i seče u tajnim fabrikama koje se nalaze u tradicionalno duvanskim područjima, a dosada je policija otkrila i oduzela 240 tona nelegalno proizvedenog duvana.

Foto: Flickr / Sarah Johnson
  • 3.719
  • 178
  • 0

Srpska policija je, od januara 2017. do danas, zaplenila rekordne količine rezanog duvana i duvana u listu i cigareta, vrednosti od 642,5 miliona dinara. Tokom suzbijanja nelegalnog prometa te robe, otkriveno je oko 324.000 boksova različitih vrsta cigareta i 239,5 hiljada kilograma duvana. Prema podacima MUP-a, u tom periodu je podneto 1.211 krivičnih prijava, kojima su obuhvaćene osumnjičene 1.323 osobe.

Duvan ilegalnim tokovima preko Srbije odlazi u EU

Kako prenose Novosti, Srbija je jedna od zemalja u tranzitu za ilegalni tok te robe. U MUP-u kažu da na teritoriji naše zemlje dosada nisu otkriveni slučajevi ilegalnih fabrika za proizvodnju cigareta, već je Srbija tranzitna zemlja, a zemlje članica Evropske unije su krajnje odredište za cigarete, pre svega zbog znatno više cene, što podrazumeva i ostvarivanje većeg profita za krijumčare.

Srpska policija sprečava nelegalnu proizvodnju i preradu duvana

Prema informacijama iz policije, identifikovana su i područja pogodna za gajanje duvana na teritoriji Srbije, pa su njihove aktivnosti bile usmerene na sprečavanje ilegalne proizvodnje i dalje prerade nelegalno proizvedenog duvana. To je, kako tvrde u MUP-u kao rezultat imalo rekordne zaplene duvana kada je ukupna zaplena duvana u listu i rezanog duvana iznosila 240 tona.

Ilegalne površine pod duvanom duplo veće od legalnih

Poznavaoci prilika u šabačkom kraju kažu da su u selima Mačve i Pocerine, poslednjih godina, nelegalno gajenje i prodaja duvana unosniji od trgovine drogom. "Duvanska mafija" kreće od najsitnih poljoprivrednika, i to onih koji legalno gaje duvan. Međutim, većina njih na prijavljene hektare, za koje redovno dobijaju subvencije, "na crno" sadi još najmanje duplo, a da bi biljke brže sazrevale, oni koriste tehnike veoma opasne po zdravlje. Kada stabljika dobije 22 lista, seče joj se vrh da ne bi dalje rasla, a potom liske, na veštački način, debljaju i dobiju željenu veličinu. Kako bi duvan sazreo, prskaju ga opasnim preparatom i tako uspevaju da za noć listovi postanu zlatnožuti.

Ukopavanjem u zemlju "utišavaju" seckalice

Duvan se zatim bere, suši i reže specijalnim seckalicama, koje se mogu kupiti po ceni 800-2.500 evra, u zavisnosti od kapaciteta. Zbog strahovite buke, seckalice se smeštaju u napuštene kuće, u udaljenim seoskim atarima, a najnovija tehnika je ukopavanje u zemlju. Seckalica za duvan je veoma bučna, pa se zato se u poslednje vreme kopaju rupe u zemlji koje liče na trapove, i tu se radi po celu noć.

Krijumčareni duvan se transportuje autobusima ili brzom poštom

Probleme transporta "duvandžije" rešavaju na naizgled neočekivani način i to redovnim autobuskim linijama prema Beogradu, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji. Poslednje dve destinacije su im sada gotovo nedostupne zbog pooštrenih kontrola, ali zato se do prestonice vrlo lako stiže, a odatle se putevi granaju na sve strane. Autobusi i brza pošta su najsigurniji jer vozači praktično ne znaju šta je u paketu ili u torbi sa stvarima, navodno namenjenim studentima u Beogradu, a kada treba zametnuti tragove, koriste se fiktivne adrese, dok je primalac je dužan samo da sačeka kombi brze pošte ili autobus i tom prilikom ga niko ne legitimiše, pa su policiji vezane ruke, čak i ako pronađe nelegalni duvan.

Stočarstvo i ratarstvo kao paravan

Obično se u domaćinstvima koja se bave ilegalnom trgovinom duvanom kao pokriće drži malo stoke i seje nekoliko hektara oranica. Međutim, kako tvrde izvori Novosti, novac dolazi isključivo od duvana. Jedan od razloga za cvetanje tog biznisa, u okolini Šapca je i činjenica da je u Mačvi i ranijih godina duvan dobro uspevao, a kultura je poznata poljoprivrednicima.

Foto: Servis Flickr, licenca CC, Blacknote.com

 


Povezana biljna vrsta

Duvan

Duvan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duvan se dobro prilagođava klimi i zemljištu, ali se prema uslovima gajenja menjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duvan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Duvan Šverc Zaplena Policija Šabac Mačva


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)