Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autonomno vozilo
  • 18.03.2022. 15:00

Krone i LEMKEN predstavljaju autonomni traktor velike snage

Veliki broj operacija i autonomnost i rad bez ljudi su njegova prednost.

Foto: Lemken
  • 149
  • 18
  • 0

Nemački proizvođači Krone i LEMKEN predstavljaju Combined Powers, autonomno poljoprivredno vozilo sa dizel-električnim pogonom, a sastoji se od pogonske jedinice i različitih priključaka.

Prošle godine su realizovana testiranja u obavljanju različitih operacija kao što su kultivacija, oranje, setva, kosidba, prevrtanje i grabuljanje. Inovativni koncept biće integrisan u dobro proverene sisteme žetve i obrade zemljišta i omogući će obavljanje aktivnosti bez prisustva ljudi.

Velika snaga

Autonomni traktor odlikuje se dizel-električnim pogonom snage do 170 kW, odnosno 230 KS. Snagu daje četverocilindrični MTU motor. Dizel motor se u svakom trenutku može zameniti alternativnom pogonskom tehnologijom.

Radni procesi se obavljaju bez prisustva ljudi

Pogonska snaga se električnim putem prenosi na pogon i kardanski zglob. Priključci su spojeni na pogonsku jedinicu preko poluge u tri tačke. Vučno vozilo ima senzorske sisteme koji nadgledaju okolinu i priključke. Omogućeno je nadziranje putem mobilnih uređaja, a radni nalozi i dokumentacija se prenose preko komunikacijskog modula i poznatog Agrirouter data hub.

Za šest različitih poljoprivrednih radova

Posebnost procesne jedinice je da se njome upravlja od strane mašine, a ne obrnuto. Ovaj detalj se smatrao imperativom za postizanje optimalnih rezultata. Mašina i pogonska jedinica deluju kao jedan integrisani pametni sistem. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u primeni ISOBUS-a i TIM-a na mašinama Krone i LEMKEN, pogonska jedinica i uređaj razmenjuju i dele doslovno sve vrste podataka.

Trenutno se može koristiti za šest različitih poljoprivrednih radova

Koncept kombinovanih snaga donosi dodatne prednosti, jer je razvijen kao odgovor rastućem nedostatku kvalifikovane radne snage u poljoprivredi. Osim toga, rasteretiće poljoprivrednike dugotrajnog rada u poljima. Oni će postati sistemski operateri koji samo nadziru procesnu jedinicu koja pruža kvalitet rada. Zahvaljujući svojoj ogromnoj svestranosti, jedinica je dizajnirana za rad tokom cele godine i dug radni vek. Moguće je pogonsku jedinicu koristiti 24h.

Intenzivna ispitivanja u svim vrstama uslova i traženje povratnih informacija od poljoprivrednih proizvođača će se nastaviti ove godine. Trenutno se može koristiti za šest različitih poljoprivrednih radova na poljima i livadama. Maksimalna brzina koju može da razvije je do 20 km/h.


Tagovi

Combined Powers Krone LEMKEN Autonomni traktor Traktor velike snage Priključci


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.