Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slovenska unija
  • 17.02.2016. 09:15

Kroz zadrugu pomažu razvoju poljoprivrede

Bečka organizacija Slovenska unija otpočela je sa realizacijom projekta pospešivanja organske poljoprivredne proizvodnje u ruralnim područijima istočne Srbije. Projekat je zamišljen i da motiviše ljude iz dijaspore da se vrate na svoja vekovna ognjišta gde bi im bila pružena šansa da proizvode organsku hranu.

  • 1.508
  • 798
  • 0

Bečka organizacija Slovenska unija pokrenula je projekat koji ima za cilj pospešivanje poljoprivredne proizvodnje koja se zasniva na principima organske proizvodnje u ruralnim područjima istočne Srbije i plasman poljoprivrednih proizvoda na tržištu sa akcentom na promovisanju povratka ljudi iz dijaspore.

Kako je najavljeno, Slovenska unija će ulagati u proizvodnju zdrave organske hrane - povrća i voća. Za početak, Slovenska unija je obezbedila otkup 4,5 tone povrća. U planu je otkup voća - jabuke, kruške i šljive. Prošle nedelje u Kladovu je boravio predsednik Slovenske unije Stevan Raducić, kako bi se na terenu uverio kako teče realizacija inicijative koja je zamišljena da pomogne oživljavanju i pospešivanju poljoprivrede, kao i povratku stanovništva iz dijaspore u sela istočne Srbije.

Poljoprivrednici okupljeni oko zadruge

"Slovenska unija uputila je obaveštenje poljoprivrednicima i ljudima zainteresovanima za povratak iz dijaspore u sela istočne Srbije da je u toku formiranje zadruge koja će se baviti podrškom u poljoprivrednoj proizvodnji i otkupom poljoprivrednih proizvoda. Predviđeno je da sedište zadruge bude u Kladovu, a za koordinatora zadruge predložen je Željko Stojanović", istakao je Raducić.

Kroz "mašinski prsten" do jeftine proizvodnje

Slovenska unija Kladovo
Sedište zadruge biće u Kladovu, a za

korodinatora predložen je Željko Stojanović

Poljoprivrednicima će da se pomogne po principu "mašinskog prstena".

"Biće im dostupne mašine i druga sredstva za rad koje će moći da koriste u poljoprivrednoj proizvodnji. Dio te opreme nabavljen je sredstvima donatora iz Belorusije. Biće ovo velika pomoć poljoprivrednicima jer je nabavka mehanizacije skupa. Samo u Nemačkoj postoji i radi 258 "mašinskih prstenova" koji zapošljavaju gotovo 3.000 stručnjaka ekonomske, mašinske i poljoprivredne struke. Imaju blizu 200.000 članova", kaže Raducić.

Otvaranje prodavnice "Naša hrana"

Proizvedeni poljoprivredni proizvodi naći će se u dve prodavnice u Kladovu koje će poneti ime "Naša hrana 1 i 2" . "Otvaranjem ovih prodavnica obezbediće se siguran plasman poljoprivrednih proizvoda. Osim hrane sa područja opštine Kladovo, u asortimanu prodavnica naći će se i hrana proizvedena u Homolju, a za to je zaslužan Živojin Trifunović potpredsednik Slovenske unije", istakao je Raducić.

U planu je organizacija FIP festivala

"U planu rada bečke organizacije Slovenske unije je organizovanje "Fip Festivala" (Festival internacionalnog prijateljstva), na kojem će biti predstavljeni proizvodi zadruge. Festival internacionalnog prijateljstva stvoriće mogućnost da proizvedena hrana na području kladova, Homolja i istočne Srbije nađe kupce i van granica Srbije. Tako će mnogi poljoprivrednici biti primećeni okom mnogobrojnih posetilaca iz svih država Evrope i mnogo šire", zaključio je na kraju Stevan Raducić.

Foto:depositphotos.com;Jim_Filim


Tagovi

Organska proizvodnja Slovenska unija Istočna Srbija Homolje Kladovo Žagubica Stevan Raducić Živojin Trifunović


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi