Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja hrane
  • 12.05.2015. 08:30

Latinska Amerika - hraniteljka sveta?

Veliki prostor u budućoj proizvodnji hrane u Latinskoj Americi otvoren je za mala i srednja poljoprivredna gazdinstva.

Foto: depositphotos.com,
  • 291
  • 5
  • 0

Latinska Amerika bi svojom proizvodnjom hrane mogla da bude hraniteljka sveta. To je, govoreći o ulozi poljoprivredne proizvodnje na svetskom nivou u Južnoj Americi, najavio Rikardo Sančez Lopez, direktor Održive svetske sigurnosti hrane pri Konzervacijskom veću Južne Amerike.

Sančez Lopez je naglasio značaj i ulogu brazilske proizvodnje hrane kao ključnog proizvođača prehrambenih zaliha koje će nahraniti svetsku populaciju i podržao Zero Hunger - inicijativu, čiji je cilj iskorenjivanje gladi i ekstremnog siromaštva u Brazilu. Ova inicijativa je nastala za vreme predsedništva Luisa Lule da Silve u 2003. godini i pokazala se izuzetno uspešnom. Sančez Lopez, koji je izabran za koordinatora Održive proizvodnje hrane u Latinskoj Americi, vidi veliki prostor za mala i srednja porodična poljoprivredna gazdinstva.

Menja se sistem proizvodnje hrane u Latinskoj Americi

Snažne monokulture i jako stočarstvo, poljoprivredne su konstante ovog kraja, ali, sada je naglasak stavljen na male proizvođače. "Povećanje kapaciteta zemljišta, sigurnosti u proizvodnji hrane, zaštita biorazličitosti, to su izazovi koji su pred nama i mi se s njima za sada uspešno nosimo. Zbog širenja poljoprivrednih površina, dolazi do krčenja šuma i pretvaranja neplodnog zemljišta u plodno, a cilj je da poljoprivrednici i ustanove za očuvanje životne sredine rade zajedno. U Brazilu, Meksiku, Kolumbiji, pa i Argentini, sve više zemlje se koristi za proizvodnju. Kakao i drvna industrija, a ne samo soja, dostižu proizvodnju koja bi mogla da igra veliku ulogu na svetskom tržištu", rekao je Sančez Lopez.

Obezbeđivanje tehničke podrške, praktičnih informacija i dostupnost tržišta su ključni, naglašava Sančez Lopez i dodaje da bi voleo da vidi da se, kako navodi, rezervno zemljište koje je još uveliko dostupno u latinskom delu Amerike, vrati u proizvodnju i efikasniju upotrebu jer zemlja ne daje svoj maksimum. Ohrabruje se dalja debata i međunarodna saradnja u iskorenjivanju siromaštva kako bi se zemlje suočile s izazovima današnjice.

Foto: depositphotos.com, @sunsinger


Tagovi

Latinska Amerika Rikardo Sančez Lopez Zero Hunger Porodična poljoprivredna gazdinstva Tržište Zemljište Proizvodnja hrane Poljoprivredne površine Drvna industrija Argentina Brazil Meksiko Konzervacijsko veće Očuvanje okoliša Održiva proizvod


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."