Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lim
  • 10.05.2024. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Reka Lim, Potpećko jezero

Lažna uzbuna: "Zagađenje" na reci Lim ipak samo cvetanje algi?

Klimatske promene su uticale na porast temperature koje su izrodile ovo ubrzano cvetanje.

Foto: Depositphoto/chriss73 (ilustracija)
  • 72
  • 31
  • 0

Crvene mrlje na reci Lim uplašile su stanovnike ove opštine, ali i neprijatno iznenadile turiste. Po saznanju da su se na jezeru Potpeć pojavile "crvene" mrlje članovi eko udruženja Jastreb, kao i nadležni su odmah izašli na teren i uzeli uzorke vode, koji su poslati na dalju analizu na Biološki fakultet u Beogradu. Prema rečima ekologa, najverovatnije je u pitanju cvetanje algi, piše RINA.

"Jutros smo izašli na jezero sa komunalnim inspektorima iz Priboja, Nove Varoši i Prijepolja i vodnim inspektorom iz Priboja i predstavnicima Limskih elektrana i utvrdili da nema reči o nekom ispuštanju sumnjivih tečnosti, već da je reč o prirodnom procesu, cvetanju algi, koji se pojavio ove godine ranije nego obično. Moramo napomenuti da nema mrtvih riba, kao što su se pojavile takve informacije, i da nema mesta panici i uznemiravanju građana", rekao je za ovaj medij ekolog Siniša Laković.

On ističe da je trenutno Lim nizvodno čist i da nema tragova tog "crvenila" i da su klimatske promene i porast temperature izrodili ovo ubrzano cvetanje. U dogovoru sa stručnjacima prati se situacija i po potrebi će se reagovati.

Nedavno je Kurir preneo informaciju o tome da se na fotografijama i snimku koji su napravili dronom turisti iz Slovenije i Nemačke uočavaju crvene mrlje. Turisti su bili uznemireni misleći da se radi o zagađenju vode.


Tagovi

Cvetanje algi Crvena mrlja Siniša Laković Uzorci na analizu Zagađenje vode Klimatske promene Uznemireni turisti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!