Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 24.03.2021. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Gospođinci

LEMKEN System kompaktor: Odličan izbor za predsetvenu pripremu u ratarstvu i povrtarstvu

LEMKEN-ov kompaktor odličan je za sitno semeno povrće, ja sam ga do sada koristio baš za luk i papriku jer može da taj površinski sloj pripremi da bude dosta sitan, rastresit, a da ispod bude sabijeno, i da vodovazdušni režim bude uspostavljen kako treba, objašnjava proizvođač Goran Salonski.

Foto: Lemken.com
  • 745
  • 265
  • 0

Osim dobrog setvenog materijala, pripreme zemljišta i posvećenosti, za uspešnu proizvodnju neophodna je i adekvatna mehanizacija. Bez nje, smatraju i struka i sami poljoprivrednici, ne bi se zemljište moglo pripremiti na odgovarajući način, a samim tim bi se teško i postizali željeni kvalitet prinosa i rodnost.

Mišljenja da su dobre mašine jedan od preduslova za uspeh je i proizvođač iz Gospođinaca Goran Salonski koji ratarske i povrtarske kulture uzgaja na površini od 500 hektara. U pitanju je proizvodnja na otvorenom u kojoj učestvuje cela porodica uz pomoć 20 stalno zaposlenih radnika.

"Nekih 350 hektara zauzimaju pšenica, soja i kukuruz pod kojim nam je i najveća površina. Od povrća sejemo šargarepu na 60 hektara, zatim crni luk na 55 hektara, imamo i papriku, krompir i krastavac kornišon", navodi Salonski.

Šarenolike cene ratarskih i povrtarskih proizvoda ove godine

Salonski je, uz oca, od detinjstva na polju. O poljoprivredi najviše ga je upravo on i naučio. Kvalitet i prinos su, kaže, doveli na dobar nivo, pa tim delom proizvodnje može biti zadovoljan.

"Prošle godine prinos kukuruza je bio između 12,5 i 13 tona, soje 4,5 tone, a pšenice oko devet tona po hektaru. Korenasto-krtolaste kulture se kreću između 50 i 70 tona, dok je krastavac kornišon 120, a paprika nešto iznad 60 tona po hektaru", dodaje Salonski.

Međutim, otkupne cene ponekad ne mogu da nadomeste ni troškove ulaganja. Kao i mnogi proizvođači i on nije uspeo da proda krompir tako da nadoknadi uloženo.

"Krompir je ispod svih mogućih cena i nećemo uspeti da izvučemo troškove proizvodnje, bićemo, što se toga tiče, u minusu. Bile su niske cene i šargarepe i crnog luka, ali se to u poslednje vreme malo pomerilo na bolje. Ratarske kulture su, na sreću, veoma dobro prošle po pitanju cena, očekujem da će i ova sezona biti takva", smatra naš sagovornik.

Polovina proizvoda iz njegovih njiva i bašti završava u domaćim trgovinskim lancima, dok drugi deo priprema za izvoz i to u zemlje bivše SFRJ, kao i u Bugarsku, Rumuniju i Albaniju. Iako je korona kriza uticala i na taj deo plasmana, on nije imao problema da svoj rod dostavi inostranim kupcima. A, ove sezone, takođe, nada se i dobrom izvozu i još boljoj proizvodnoj godini. Neke kulture već je posejao, dok se za setvu drugih uveliko priprema, a u tim radovima najveće zasluge pridaje dobroj mehanizaciji.

System kompaktor odličan za predsetvenu pripremu

Nedavno je, u kolekciju mašina koje koristi za pripremu i obrađivanje zemljišta, uvrstio i System kompaktor kompanije LEMKEN koji je, prema iskustvima mnogih poljoprivrednika, jedan od najboljih za predsetvenu pripremu.

U pitanju je mašina koja omogućava stvaranje idealne posteljice tako da se ispod semena stvori tvrđi, a iznad rastresit sloj. Mašina se sastoji od ravnajućih letava, valjaka, 'gamma' motičica i 'Crosskill’ valjka prečnika 400 mm, a moguće je kombinovati radne organe tako da se kompaktor prilagodi različitim zahtevima setve. Prednost je i što se dubina može podešavati, pa je prilagodljiv setvi različitih žitarica, uljarica i povrtarskih kultura.

System kompaktor ima široku primenu u ratarstvu i povrtarstvu

Iako je vrlo pogodan za šećernu repu i uljanu repicu, izuzetno je dobar i za predsetvenu pripremu ostalih kultura, te ga naš sagovornik koristi pre svega za crni luk i papriku.

"Odličan je za sitno semeno povrće, ja sam ga do sada koristio baš za luk i papriku jer može da taj površinski sloj pripremi da bude dosta sitan, rastresit, a da ispod bude sabijeno, i da vodovazdušni režim bude uspostavljen kako treba", objašnjava Salonski.

System kompaktor - nije zahtevan za upravljanje

Imao je nekoliko sličnih mašina, ali je, napominje, ovaj kompaktor, ono što mu je nedostajalo kako bi upotpunio mehanizaciju.

"Imam niz setvospremača, raznih tipova, a sada raspolažemo svime što nam je potrebno da u određenim zahtevima zemljišta možemo da napravimo najbolje. LEMKEN-ov kompaktor nije ni zahtevan za korišćenje i upravljanje, vrlo je jednostavan", ukazuje Salonski i dodaje da je i održavanje mašine veoma lako.

Ovaj kompaktor planira da upotrebi i za setvu kukuruza i soje koja će uslediti u narednim nedeljama.

"Može da se koristi za sve u polju, pripremu za kukuruz, soju, ratarske useve bez problema, sve što je potrebno kada je u pitanju setva", napominje Salonski.

Osim dobre mehanizacije, osnovne obrade, oranja, adekvatne pripreme i kasnije i nege i brige o proizvodnji, za odlične rezultate ključna je i saradnja sa strukom, dodaje sagovornik Agrokluba.

"Stručne službe su konstantno na terenu kada je u pitanju zaštita bilja, hranjenje i tako dalje. Bez saveta i konsultacije sa stručnjacima ne mogu da zamislim ozbiljnu proizvodnju. To je jako bitno", zaključuje Salonski.

Za više informacija o ovom i ostalim modelima obratite se prodajno-stručnom timu kompanije LEMKEN na jedan od niže navedenih kontakata!


Tagovi

Ratarstvo Povrtarstvo Mehanizacija System kompaktor LEMKEN Goran Salonski


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃