Ivana Radić, iz Velike Plane i Danijel Žan Mejsi iz Haitija prvi put su se sreli 2013. godine na poljoprivrenom seminaru u Nemačkoj. Iz tog susreta se rodila ljubav krunisana brakom. Oni danas žive u Francuskoj i pokušavaju da razviju poljoprivredni posao u svojim otadžbinama.
Šta je spojilo Srpkinju Ivanu Radić (32), iz Velike Plane i Daniela Žana Mejsija (Daniel Jean Masey) (39) iz Haitija. Odgovor bi mogao da glasi ljubav, ali i poljoprivreda. Mada se trenutno nalaze na dva kontinenta, jer Ivana sa njihovom ćerkicom Polom živi u francuskom Monpeljeu, a Danijel je zbog posla otišao u Dominikansku Republiku, kako prenosi portal Priče s dušom, plan im je da u budućnosti razviju porodični poljoprivredni posao, odnosno da u svetu promovišu srpske i haićanske poljoprivredne proizvode i da pokušaju da u harmoničnu celinu spoje našu šljivu i čokoladu sa Haitija, da prave slatko od manga i druge poslastice.
Ivana objašnjava da je u svet poljoprivrede ušla još kao devojčica, zato što joj je majka bila direktorka zemljoradničke zadruge u Markovcu kod Velike Plane, koja je čak bila proglašena za najbolju jugoslovensku zadrugu. Ona dodaje da se njena porodica oduvek bavila ratarstvom, stočarstvom, proizvodnjom ajvara, slatkog, džemova i drugih poljoprivrednih proizvoda. Kako tvrdi, oduvek su se trudili da sve bude u skladu sa konceptom slow food sa kojm se prvi put srela 2012. godine, u Torinu, i naglašava da iz Plane stižu najbolji ajvar, slatko od jagoda i belih trešanja, rendane dunje, šljive, kajsije, džemovi od kajsije i šipurka.
U njenom rodnom gradu poljoprivrednici su okupljeni oko slow food udruženja Convivium Velika Plana, koje promoviše lokalne proizvode. Ivana Radić od 2014. godine uz podršku organizacije Young professionals for agricultural development organizuje stručna usavršavanja za mlade poljoprivrednike.
Prema Ivaninim rečima, svi njeni poznanici su se čudili kada je kao đak generacije u gimnaziji odabrala Poljoprivredni fakultet, smer Voćarstvo i vinogradarstvo. Međutim, to je nimalo nije pokolebalo, jer sada učestvuje u doktorskom programu "Agricultural transformation for inovation" koji se sprovodi između šest evropskih univerziteta, sa temom inovacija u poljoprivredi. Pre doktorata ona je master studije završila u Italiji, gde je sa profesorom Kanavarijem radila na temi "Istraživanja stavova potrošača vezano za malinu sa geografskim poreklom iz Srbije".
Svog supruga upoznala je 2013. godine na seminaru u Nemačkoj. Zanimljivo bilo to što je Ivana prvobitno kasnila sa prijavom, ali je rok za balkanske zemlje naprasno produžen, pa je ipak uspela da ode. Danijel Žan Mejsi je 2005. godine završio agronomiju na fakultetu u Santo Domingu, a master studije u Francuskoj. Na seminaru gde je sreo Ivanu on je predstavljao Dominikansku Republiku, a trenutno radi na projektu koji se bavi sprečavanjem migracije mladih iz seoskih u gradske sredine i podsticanjem zapošljavanja u u karipskim selima.
Ivana objašnjava da su ona i njen suprug odlučili da poljoprivredni posao razvijaju u svojim otadžbinama, a to nimalo nije lako, zato što stanuju u Francuskoj, ali smatraju da tako mogu jednostavnije da koordiniraju između srpskih, francuskih i haićanskih projekata. Prema njenim rečima, perspektiva postoji, kako za Balkan, tako i za Karibe, pa se nadaju se da će ostvariti svoju dugoročnu viziju, jer Srbija i Haiti imaju mnogo sličnosti.
Danijel ističe da je njegov prvi utisak o Srbiji bilo gostoprimstvo. Kako napominje, bio je lepo prihvaćen, a ljudi su se fotografisali sa njim, jer im je bilo zanimljivo da imaju fotku sa nekim ko je drugačiji od njih. On tvrdi da je svuda gde je boravio u našoj zemlji osetio duh zajedništva, a naročito za vreme slave, kada se porodica okuplja da slavi svog sveca. Kao i većini stranaca koji posete Srbiju i njemu se od svega najviše dopala naša hrana, koju je punih 15 dana tokom prvog boravka u Srbiji konzumirao sa velikim apetitom.
Izvor: pricesdusom.com
Foto: Anni Bolotin / Flickr
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor