Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinski proizvodi
  • 09.04.2024. 18:00

Mađarska nastavlja sa zabranom uvoza ukrajinskih proizvoda - šta je odlučeno u EU?

U susednoj Mađarskoj ovom odlukom žele da zaštite domaće poljoprivrednike. Evropski parlament i Savet Evrope dogovorili su juče (8.4.) produženje liberalizacije trgovine s Ukrajinom

Foto: Depositphotos/alivio
  • 77
  • 63
  • 0

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto otkrio je nameru Mađarske da nastavi sa zabranom uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Kao glavni razlog navodi zaštitu domaćih poljoprivrednika. 

Odluka, objavljena tokom izjave mađarskim novinarima u Briselu, a nakon sastanka Saveta NATO-a i Ukrajine, dolazi u vreme velikog pritiska Evropske unije da se zabrana ukine, navodi DailyNewsHungary

Zabrinuta Poljska, Austrija

Sijartovo mišljenje je odraz situacije u regionu, budući da je Poljska, preko zamenika ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Mihala Kolođejčaka, takođe izrazila zabrinutost, pozivajući Ukrajinu da zaustavi tranzit svojih žitarica preko poljske teritorije. Sijarto je komentarisao njihove proteste i blokade za koje smatra da su trgovinu između te dve zemlje učinili praktično nemogućom, što je rezultiralo pritiskom većim nego ikada na granici Mađarske sa Ukrajinom.

U Mađarskoj već duže vreme smatraju kako je Brisel nemoćan da ograniči dotok ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i zaštititi svoje proizvođače. Nedavno je državni sekretar za poljoprivredu i ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede Žolt Feldman naglasio kako bi, kada je reč o železničkim i putnim prometnim pravcima, za njegovu zemlju najvažnije bilo da preduzme mere koje će sprečiti blokiranje ukrajinske poljoprivredne robe na njenoj teritoriji i omogućiti im da dođu do luka na Jadranu ili Severnom moru, a potom i izvorne destinacije. 

U tu svrhu su već predložili uvođenje subvencije tranzitnih naknada, pa je zajedno s nekoliko drugih država članica zatraženo poboljšanje infrastrukture, podsetio je. Čak je u planu sklapanje saveza s Austrijom koja takođe oseća poremećaj na svom tržištu, stoji u saopštenju na stranicama mađarske vlade. 

I dalje bez carina i kvota 

Istovremeno, Evropski parlament i Savet Europe dogovorili su juče (8.4.) produženje liberalizacije trgovine s Ukrajinom. To znači da još godinu dana nema carina i kvota na izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u EU. Ova odlukom treba da pomogne u stabilizaciji njihove privrede. 

Napominje se da ako tokom perioda ​​sporazuma dođe do značajnih kršenja na zajedničkom tržištu EU ili tržištima jedne ili više zemalja EU zbog ukrajinskog uvoza, Komisija može da preduzme  mere i ako smatra potrebnim, može da primeni bilo koju od njih. Odnosno, moguća ograničenja predviđena su za posebno osetljive proizvode, odnosno živinsko meso, jaja, šećer, ovas, žitarice, kukuruz i med. 


Tagovi

Ukrajinski izvoz Ukrajinski proizvodi Mađarska zabrana Uvoz žitarica Domaća poljoprivreda Produženje liberalizacije


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.