Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mapiranje parcela
  • 26.11.2020. 10:00

Mapiranjem i uzorkovanjem napuštenog državnog zemljišta do bolje iskoristivosti

Uprava za poljoprivredno zemljište u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), drugu godinu zaredom realizovala je identifikaciju napuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta na području 13 lokalnih samouprava.

Foto: Marija Jandrić Stanišić
  • 169
  • 6
  • 0

Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), drugu godinu zaredom realizuje projekat sa ciljem mapiranja napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje predstavlja veliki potencijal za nove investicije i razvoj poljoprivrednog sektora. Upravo, tokom prethodnih meseci, na području 13 lokalnih samouprava, obavljala se identifikacija ovakvog zemljišta.

Napuštano zemljište uglavnom zbog nepovoljnih karakteristika

Najvažnija je efikasna upotreba zemljišta ali i ostalih resursa, kako bismo povećali i unapredili konkurentnost i produktivnost. Prema rečima Marka Vranjkovića, konsultanta, razlozi za napuštanje poljoprivrednog zemljišta su različiti, negde su to nepovoljne karakteristike parcela, u smislu nepovoljnih oblika, pozicije, nepostojanja pristupnog puta, klimatskih uslova ali i socioekonomski razlozi.

Zemljišta koja su napuštenja su najčešće nepovoljnih oblika, pozicije, bez pristupnog puta...

"Na osnovu podataka sistema Uprave za poljoprivredno zemljište, o zemljištu koje nije predmet zakupa, izlazi se na teren i proverava stanje parcela na terenu. Neretko, iako zemljište nije u zakupu nailazimo na situaciju da se to zemljište obrađuje, što dalje prelazi u nadležnost inspekcije za poljoprivredno zemljište. Uglavnom je to zemljište lošijeg kvaliteta, sa lošim prisupnim putevima, mnoge parcele su nekada bile voćnjaci nekadašnjih poljoprivrednih kombinata te bi trebalo uložiti mnogo sredstava da bi se te parcele privele nameni", kaže Vranjković i dodaje da procenat napuštenog zemljišta u odnosu na obradivo iznosi oko 40 odsto, ali su to uglavnom pašnjaci, močvare i ostala zemljišta koja nisu dobrog kvaliteta. 

Preko 50 hektara izdali za podizanje višegodišnjih zasada

Osim identifikacije zemljišta, sprovodi se i uzorkovanje zemljišta kako bi se video potencijal za razvoj organske proizvodnje, s obzirom na to da je zemljište napušteno i nije dugo godina hemijski tretirano kao i mogućnost pošumljavanja zemljišta u svrhu postavljanja vetrozaštitnih pojaseva koji štite tlo. 

Uzorkovanjem zemljišta ispirao bi se potencijal ovog resursa za organsku proizvodnju ili pošumljavanje

"Prošle godine smo identifikaciju realizovali na teritoriji četiri opštine, a rezultat je takav da smo preko 50 hektara identifikovane napuštene zemlje ove godine izdali u dugoročni zakup za podizanje višegodišnjih zasada. Dakle, nadamo se da ćemo ove godine mnogo više zemljišta staviti u funkciju, s obzirom na to da smo obuhvatili 13 jedinica lokalnih samouprava i da će se to zemljište efikasno koristiti", zaključio je Vranjković.

Ove godine, identifikacija će se realizovati u 13 jedinica lokalnih samouprava, a to su; Valjevo, Ub, Osečina, Lajkovac, Mionica, Ljig, Čačak, Gornji Milanovac, Lučani, Ivanjica, Irig, Vršac (Veliko Središte) i Niš (Medijana).

autor teksta: PR na projektu Marija Jandrić Stanišić


Tagovi

Mapiranje parcela Uzorkovanje zemljišta Marko Vranjaković Napušteno državno zemljište Organska proizvodnja Višegodišnji zasadi Lokalne samouprave


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

Svetog Dimitrija 6, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
tel: +38122610573, e-mail: info@arrsm.rs web: http://www.arrsm.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D