Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Massey Ferguson
  • 16.03.2023. 16:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Banatsko Novo Selo

Massey Ferguson iz 5S serije: Precizna hidraulika i jednostavan za upravljanje

U hidraulici se vidi razlika u odnosu na druge traktore, kaže poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela Roberto Buzdika.

Foto: Đorđe Lalić
  • 1.905
  • 326
  • 0

U dvorištu porodice Buzdika iz Banatskog Novog Sela, pored kalendara i postera raznih modela traktora Massey Ferguson, pa i jednog nesvakidašnjeg MF155 na kojem se kabina otvara sa prednje strane, nalazi se i jedan iz 5S serije od 115 konjskih snaga. Broj 115 pored modela traktora, kod ove kompanije ne opisuje kao kod mnogih maksimalnu konjsku snagu, već ona označava nominalnu, pa tako ova mašina ima maksimalnih skoro 125 konja.

Mašinu pokreće četiri-cilindarski motor od 4,4 litre sa maksimalnim obrtnim momentom od 460 Nm, koji zadovoljava propise o "Stage V" emisiji izduvnih gasova. Traktor je za stočare ili mešovita gazdinstva, a Robertu Buzdiki u ratarstvu olakšava posao i povećava učinak.

Buzdika sa svojim Massey Ferguson-om od 115 konjskih snaga

"Sejemo klasično banatsko tropolje, kukuruz-suncokret-pšenicu, a sejali smo i uljanu repicu. Nju sejemo kada nam uslovi dozvoljavaju, kada ima kiše u jesen. Ove godine smo je posejali i odlična je. Sejali smo i ječam, kojeg ćemo ubuduće ubaciti umesto pšenice, jer mnogo bolje rodi, a manje traži. Obrađujemo oko 105 hektara i sa ovim traktorom radim sve osim transporta", kaže Roberto Buzdika i dodaje da je vozilo već nakupilo 550 radnih sati, iako s njim radi tek od prošlog proleća.

Od hidraulike je sve krenulo

Po njegovim rečima, u hidraulici se vidi razlika u odnosu na druge traktore.

"U poljoprivredi bez hidraulike nema ništa i sve je više zastupljena. Tu se traži preciznost, pogotovo u oranju. Kada stignete na kraj njive, i ako recimo ima šanac ili slično, kod novih traktora se dešava da se zadnji kraj podigne, plug izađe napolje, ali ne i kod Masseya. Kod njega, gde se stavi, tako stoji - ne pomera se i zato, što se toga tiče, od Massey Ferguson-a nema bolji", kaže Buzdika i dodaje da je fabrika tako i nastala: prvobitno su Massey i Harris počeli raditi hidrauliku, da bi tek kasnije proizvodili poljoprivredne mašine.

Njihovo domaćinstvo je kupilo polovan "Niemeyer" četvorobrazni plug, skinuli su sa njega jedno plužno telo, i sa tri oru da traktor, kako kaže, i ne oseti. Iako su ga mnogi u selu savetovali da vrati točak na plug jer opterećuju hidrauliku, on ga je skinuo jer mu nije potreban. Ima i do zemlje, nije sve baš u mašini, kao što poslovica kaže "Nije sve u lukavstvu lisice, ima nešto i u gluposti kokošaka".

"Orali smo i drugom brzinom na 25 cm, pun gas, 12 na sat sa četiri brazde, traktor nije osetio plug. Trećom tanjiramo, 15 na sat, ali ima i do toga što je zemlja kod nas u Banatu dobra", kaže Buzdika i dodaje da je potrošnja traktora u oranju oko 12 litara na sat.

Prednosti "AutoDrive"-a

Menjač sa uključivanjem pod opterećenjem sa 16x16 brzina, Dyna-4, efikasan je za korišćenje i ima funkciju kočnica u neutralan položaj. Poseduje i AutoDrive kojim se upravlja preko Multiped džojstika. Sporohodne brzine omogućavaju kretanje do 70 m/h sa gumama od 34” ili 80m/h sa gumama od 38”.

"Jako je bitno što je usklađen menjač i motor, to sam primetio prvi put kada sam seo u njega. Trebalo mi je vremena da se uhodam sa 'AutoDrive'-om, ali sada kada ne moram da menjam brzine, ovo je san snova. Pogotovo je dobra stvar kada treba da šaltam unazad. U poslednje vreme sam počeo da koristim i opciju 'Break to neutral', pa sada ni kvačilo više ne pritiskam. I u transportu, pritisnem kočnicu - on stane, prođe gužva, ja pustim kočnicu" kaže Buzdika i dodaje da ta opcija praktično imitira Vario menjač.

Ergonomske karakteristike

Kabina je prostrana sa praktičnim funkcijama i odličnom vidljivošću, a uzak i spušten poklopac motora samo doprinosi tome. 

"Boljeg od Masseya nema, i što se tiče kvaliteta, a i udobnosti. Ranije sam posle osam sati dolazio preumoran sa oranja, a sada posle 12 sati rada, vraćam se kući odmoran. U kabini imam čak i tablet da mogu da gledam film. Eto, toliko je jednostavan za upravljanje", završava Buzdika.

"Kancelarija" Roberta Buzdike

Massey Ferguson je sa ovom serijom 5S dobitnik i nagrade "Farm Machine 2023" za najbolji farmerski traktor do 120 konjskih snaga, koja se dodeljivala na sajmu SIMA u Parizu.


Foto prilog


Tagovi

Massey Ferguson 5S.115 Roberto Buzdika Hidraulika AutoDrive Vario menjač Odlična preglednost Farm Machine 2023


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner