Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova Varoš
  • 19.11.2019. 14:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

Medvedi prave štetu stočarima oko Uvca

Poslednjih meseci medvedi su zaklali oko 40 koza i ovaca, a najviše štete bilo je u stadima stočara iz Klaka. Meštani tvrde da ovim delom krstari više medveda, među kojima ima i izuzetno krupnih primeraka.

Foto: Željko Dulanović
  • 799
  • 38
  • 0

Medvedi opet seju paniku oko Uvca. U zaseocima nizvodno od brane na Radoinjskom jezeru kod Nove Varoši poslednjih meseci zaklali su oko 40 koza i ovaca, pa su meštani u strahu za svoju čeljad i stada. U kuće se zatvaraju sa prvim mrakom i ne izlaze bez preke potrebe. 

Kao i pre dve godine i ove jeseni je najviše štete bilo u stadima stočara iz Klaka u Seništima, a medved je zulum čionio i njihovim komšijama u Mutavdžićima, Polju, na Tavniku... Štete trpe i seoska gazdinstva u Radoinji, na suprotnoj obali reke, a zver je letos kidisala i na stada u Kućanima.  

"Meni je medved zaklao za noć pet ovaca i još jednu ranio, ali je uspela da preživi. Komšijima Radomiru Mijajloviću i Radojki Čorbić zaklao je po četiri, a Slobodanu Žuniću jednu. Medved je ubio i ovna Miroljubu Mladenoviću, a pokolja je bilo i u drugim zaseocima, čak i gore oko magistrale. Obično ovcu odvuče u kanjon i ono što ne pojede zakopa, pa se posle dve-tri večeri vrati po ostatak strvine," kaže Milanko Minić iz Klaka.

Psi lutalice i medvedi sve češće kolju stada

Meštani u više navrata od nadležnih tražili da ih zaštite

Milanko Minić ima oko 60 ovaca i jedan je od retkih mladih stočara u selu koje se polako gasi. Stado je tu noć, kao i obično, bilo zatvoreno u tor ograđen žicom, nedaleko od kuće.

"Udario je u sumrak i pravo je čudo da ništa nisam čuo. Predhodnu noć me probudio lavež kera, ali nisam primetio ništa sumnjivo. Verovatno da je i tada dolazio, ali se iz nekog razloga predomislio i odložio pokolj. I komšije se žale da su viđale tragove oko kuće, pa se svi plašimo za svoju bezbednost," priča Minić.

Meštani su jesenas u više navrata tražili od nadležnih da ih zaštite, ali ništa. Vapaji za pomoć sve su glasniji i iz sela na suprotnoj obali reke, gde je medved samo Milošu Bjeliću iz Radoinje zaklao šest ovaca.

"Bežeći od medeveda koji je u popodnevnim časovima udario na stado, u šumu su pobegle 22 ovce. Zver je tokom noći rastrgla njih šest, dok su se ostale žive vratile kući. Stado sa stotinak ovaca bilo je kao i obično, na paši, na oko dva kilometra od kuće. Do sada nisam imao problema sa divljim zverima, a koliko znam ni moje komšije. Dan nakon što je meni napravio štetu, medved je prešao preko reke u Seništa i tamo jednom domaćinu zaklao ovna i dve ovce," priča Miloš Bjelić.

Dramatična borba: Od napada medveda spasili ga njegovi psi

Medvedi pre dve godine ubili dvadesetak brava

U Seništima, Draglici i drugim selima na padinama Murtenice, medvedi su pre dve godine za kratko vreme ubili dvadesetak brava, nakon čega sve do jesenas nisu pravili veću štetu. Na osnovu tragova koje ostavljaju, meštani tvrde da planinom krstari više medveda, među kojima ima i izuzetno krupnih primeraka.

"Murtenica je puna zverinja, koje u potrazi za hranom silazi u planinske zaseoke i prave štetu. Komšije iz saseoka bliže Uvcu kažu da se u par navrata, sa udaljenosti od oko 100-150 metara, videli krupnog medveda kako u sred bela dana zamiče preko polja u kanjon. I gore u planini redovno viđaju mečku sa dva mečića," kaže Radiša Kutlašić, predsednik Mesne zajednice Draglica za više sela.


Tagovi

Medvedi Šteta Zver Meštani Milanko Minić Miloš Bjelić Radiša Kutlašić


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.