Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Memorandum o poljoprivrednoj saradnji
  • 18.01.2017. 10:00

Memorandum: kineske investicije i srpski izvoz

Ministri poljoprivrede Srbije i Kine Branislav Nedimović i Han Čangfu potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede, koji predviđa dolazak kineskih investitora u Srbiju, kao i veći izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda na to veliko tržište.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede Srbije
  • 1.723
  • 394
  • 0

Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede potpisali su u Palati Srbija ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Narodne republike Kine Han Čangfu. Kako stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, memorandumom je predviđen dolazak kineskih investitora u Srbiju i veći izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda na to veliko tržište.

Kako je nakon sastanka sa kineskim kolegom i potpisivanja sporazuma objasnio ministar poljoprivrede Srbije Nedimović, reč je o investicijama i dolasku velikih kineskih kompanija iz prehrambene i prerađivačke industrije voća i povrća, kao i preradi mesa. On je dodao da je naš cilj da koristimo postojeće sirovine u Srbiji, ali i da ih izvozimo sa većom vrednošću.

Kineske prehrambene kompanije zainteresovane za investiranje u Srbiji

Nedimović je naglasio da ovaj memorandum predviđa veći izvoz junećeg i jagnjećeg mesa, kao i mleka i mleka u prahu. On je naglasio da postoji velika politička konzistentnost između Srbije i Kine, rekavši da će njegov kolega iz Kine ohrabriti, pre svega, prehrambene kompanije iz Kine da posete Srbiju i da će im naša zemlja predstaviti sve potencijale.

Sastanak predstavnika ministarstava poljoprivrede Srbije i Kine u Beogradu

Ministar Branislav Nedimović izjavio je nakon današnjeg sastanka da je ovo velika prilika za razvoj srpske poljoprivrede. Memorandum se odnosi i na uslaglašavanje protokola u vezi sa izvozom Srbije u Kinu, u cilju većeg izvoza, kao i na saradnju i razmenu naučno-istraživačkih institucija.

Nedimović na proleće putuje u Kinu

Srpski ministar je rekao da postoji veliki prostor za transfer znanja iz Kine u Srbiju i obrnuto dodavši da će robna razmena između dveju zemalja postepeno da raste. Na sastanku je takođe dogovorena poseta srpskog ministra poljoprivrede Kini, u aprilu ili maju, ove godine, kada će biti konkretizovan postignuti sporazum i kada će ovaj memorandum biti proširen.

Nedimović je napomenuo da je već upućen zahtev za sertifikaciju za izvoz suve šljive i izrazio očekivanje da će to biti vrlo brzo završeno. Nedimović je rekao i da tri naše klanice zadovoljavaju sve uslove za kinesko tržište i da je ostao još jedan korak za dobijanje dozvole u Kini.

Mlečno i mesno govedarstvo srpska izvozna šansa

Ministar poljoprivrede Kine Čangfu je rekao da je u junu prošle godine obećano da će biti ojačana saradnja u svim oblastima i da je došao da realizuje saradnju u oblasti poljoprivrede.

"Ohrabrićemo naša preduzeća da investiraju ovde, a srpska strana da obezbedi dobre uslove. Pozdravljamo izvoz iz Srbije, naročito stočarskih i drugih poljoprivrednih proizvoda", naveo je Čangfu.

Dodao je da će biti uspostavljena i naučno tehnološka saradnja i izrazio nadu da će sporazum biti novi početak saradnje dve zemlje. Čangfu je rekao da u Kini takođe imaju šljive, ali da je od ministra Nedimovića čuo da je Srbija najbolje mesto za proizvodnju ovog voća. Kineski ministar je naglasio da je u Kini prerada hrane velika industrija i da imaju dobru tehnologiju, ali je istakao i to da Srbija ima odlične sirovine koje sa tom tehnologijom mogu da se iskombinuju radi dobijanja najkvalitetnijih proizvoda.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede Srbije


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Srbija Kina Poljoprivreda Memorandum Saradnja Investicije Izvoz Poljoprivredni proizvodi Branislav Nedimović Han Čangfu


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić