Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blokada radova
  • 22.06.2022. 10:30
  • Kolubarski okrug, Valjevska sela

Meštani blokirali radove brze saobraćajnice kod Valjeva - zauzeli im parcele?

Izgradnja brze saobraćajnice od Valjeva do auto-puta Miloš Veliki ušla je u drugu godinu, a najviše štete trpe poljoprivrednici jer novac za eksproprijaciju nisu dobili, a većina je ostala bez svojih parcela.

Foto: Sanja Dovečer
  • 345
  • 153
  • 0

Radovi na izgradnji brze saobraćajnice koja treba da poveže Valjevo sa auto-putem Miloš Veliki uveliko traju, a isto toliko traje i agonija meštana u selima Valjevska Loznica, Veselinovac, Popučke i Lukavac, čija se imanja nalaze na trasi puta. Mnogi od njih za godinu i po koliko traju radovi, nisu dobili rešenja o eksproprijaciji, pa samim tim nisu ni obeštećeni, a radi se o poljoprivrednim gazdinstvima.

Nema zemlje, kome stoka?

Slobodanu Milinkoviću iz sela Valjevska Loznica put je zauzeo je 1,3 hektara, a njegovo domaćinstvo živi od stočarstva i donedavno je imao 40 krava. Kada su građevinske mašine došle, rekli su mu da izvođač radova ima sve dozvole, da postoji rešenje o eksproprijaciji i da ako ne dozvoli radove, naplatiće mu penale za ležarinu kamiona i građevinskih mašina. Danas, Milinković se gorko kaje zbog svoje odluke.

"To je bilo 26. aprila prošle godine. Čekam od tad, dolazili su, obećavali su, od danas do sutra, a ja nemam ništa. Zato sam rešio da sa mojim prijateljima, koji su u sličnoj situaciji, blokiram radove. Tražim da mi se isplati zemlja i da mi se stoka otkupi, po bilo kojoj ceni, samo da ne majkava ovde", kaže sa Milinković.

Slobodanu Milinkoviću iz sela Valjevska Loznica put je zauzeo je 1,3 hektara

"Imao sam 40 grla, 10 sam prodao, prvoklasnih, ne mogu da ih držim na betonu, pašnjaka nemam. Zauzeto mi je 1,36 hektara kvalitetne zemlje. Plaćao sam je kad sam kupovao pošteno, domaćinski, a sad neko hoće da dođe i da mi uzme za džabe. Sve ovo do sad je bilo obećanje, ludom radovanje."

"Ako treba - leći ću na prugu"

Onaj manji deo imanja što je ostao i što se koristi, polavljen je nakon nedavnih kiša jer voda nema gde da otiče od kad je na oko osam metara podignut nasip preko koga ide put.

"Imam sina i snahu koji su, nažalost, ostali u selu. I evo šta nas je snašlo, je l' tako napreduje naša poljoprivreda", ogorčeno se pita Milinković.

Put ili poljoprivreda - brza saobraćajnica preko plodne zemlje?

"Tužbu smo podneli, čekamo da sud to razreši, a ako se posle blokade niko ne odazove ko je nadležan da ovo rešava, blokiraćemo i prugu Beograd - Bar, ako treba - leći ću na prugu."

Nadležni nemi na molbe i vapaje

Slađana Milinković kaže da već godinu i po dana niko ne čuje njihove molbe i ne rešava problem koji je od egzistencijalne važnosti za ovu porodicu.

"Nas je osam u domaćinstvu, ima i troje maloletne dece i toliko dugo niko ne odgovara na naše molbe i vapaje. Od obećanja se ne živi. Mi više finansijski ne možemo da izdržimo. Šta treba, da pustimo krave da šetaju po trasi? Sudski sporovi traju, a ništa nam isplaćeno nije, kako da živimo?

Blokada je poslednje što možemo da uradimo, ne bi li neko počeo da rešava naš problem i nećemo odustati. Na 40 metara od trase zabranjena je gradnja i mi ne možemo da sagradimo objekat gde bi držali krave u vezovima", kaže Slađana i dodaje da im to do sada nije bilo potrebno jer su imali pašnjak.

Blokada je poslednje što možemo da uradimo, kaže Slađana

"Ovo sada je skučeno, danonoćno radimo oko stoke, na ivici smo snage i finansija i zato tražimo da se završe sudski sporovi, da nam se isplati oduzeto zemljište i otkupi stoka, pa da vidimo gde ćemo da živimo."   

Voda koja nema gde da otekne

Milinkovići nisu jedini koji imaju problem. Tu su i Pivići iz Valjevske Loznice koji nisu dozvolili ulazak mašina u posed.

"Trasa je došla iz pravca Lajkovca i iz pravca Valjeva, do našeg imanja i tu se stalo i mi čekamo da se završi sudski spor. Doneto je rešenje 11. maja, 28. maja su se Putevi Srbije žalili na to rešenje, sudija se izjasnila da je bilo velikih pritisaka da se spor okonča kako bi oni nastavili radove. Oni su se žalili u međuvremenu, pa ćemo videti šta će biti dalje. Kamen jedan neće staviti u naše imanje dok se ne isplati sve. Ali sad imamo drugi problem. Kad padnu velike kiše, voda nema gde da otekne", kaže i dodaje da je nedavno kada je bilo velikih padavina, kiša je došla iz pravca Mionica, nabujale su Ribnica i Lepenica, ali tu vodu je Kolubara mogla da primi.

Neoticanje vode direktno ugrožava meštane

"Međutim, voda iz jaza koji ide od lozničke vodenice nije mogao da sprovede svu vodu u Kolubaru to se izlilo i direktno smo bili ugroženi. Dolazili su iz policije i mesne kancelarije, napravljeni su zapisnici i to je predato tužilaštvu. Mi smo upozoravali Srbijavode, da je ovo plavno područje, ali su se oni izjasnili da nema prepreka da se izdaju vodni uslovi Putevima Srbije."

Završetak brze saobraćajnice najavljen za kraj 2022.

I Mirko Marković iz sela Lukavac pokrenuo je sudski spor i traži od državnih organa da se ubrza rešavanje problema. Smatra da se sve odugovlači jer je naredno ročište koje ima, zakazano za 6. oktobar.  

Inače, trasa brze saobraćajnice duga je ukupno 18,3 km, a na potezu od oko dva kilometra koji su u atarima sela Popučke nalazi se 20 poljoprivrednih gazdinstava gde treba da se sruše pomoćne zgrade i objekti, a to je oko 85 odsto svih objekata na trasi saobraćajnice. Kada su radovi svečano otvarani, predsednik države Aleksandar Vučić, obećao je da će radovi biti završeni do kraja 2022. Godine. Ukupna vrednost radova je 158 miliona evra.


Foto prilog


Tagovi

Eksproprijacija Brza saobraćajnica Mirko Marković Slađana Milinković Pašnjak Zemljište Poplave Blokade Protesti Slobodan Milinković


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.