Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2024
  • 13.11.2023. 13:30

MF 9S.425 - nova perjanica Massey Fergusona

Nova 9S serija, naslednik uspešnog 8S prethodnika, donosi više snage, udobnosti, kontrole i automatizacije, ističu MF inženjeri.

Foto: Renata Prusina
  • 219
  • 32
  • 0

Prvog dana otvaranja Agritehnike, najvećeg sajma poljoprivredne mehanizacije, koji se odražava ove nedelje do 18. novembra u Hanoveru, Nemačka, lansirana je na tržište najnovija serija traktora iz radionice "Massey Ferguson-a" - 9S. Novu Perjanicu MF 9S.425, ovogodišnjeg finalistu izbora "Tractor of the Year", članovi žirija imali su priliku prošlog meseca ekskluzivno da testiraju na poljima nedaleko od fabrike u Buvaisu u Francuskoj.

Dobri poznavaoci ove prestižne nagrade znaju da su kandidati ovog brenda u izboru još od samih početaka, od 1998. godine, kada su se predstavili MF serijom 8200, a ovu laskavu titulu osvajali 2004. (MF 8480 Dyna-VT) i 2008. (MF 8690 Dyna-VT) postavljajući tako odličnu platformu za dalji razvoj traktora visoke snage za koje ovaj brend niže i brojne druge nagrade i priznanja (svetski rekord u oranju, za tehničke inovacije...).

Claas Xerion 12.650 Terra Trac je pobednik takmičenja za traktor godine - TotY 2024

Prateći zahteve tržišta i potrebe farmera, prepoznatljivo nasleđe DNK "Massey Ferguson-a" u kategoriji traktora visoke snage ojačano je dakle novom serijom 9S sa šest modela raspona od 285 do 425 konjskih snaga. Najsnažniji u novoj seriji, finalista ovogodišnjeg TotY izbora, 9S.425, kako samo ime "kaže", razvija maksimalnih 425 konjskih snaga, i to na 1.850 obrtaja u minuti, pri čemu daje maksimalni obrtni moment od 1.750 Nm na 1.500 o/min.

Koje su mu glavne prednosti?

Reč je o "AGCO Power" (8,4 litara zapremine i šest cilindara) motoru koji zadovoljava poslednje standarde (Stage V) smanjenje emisije štetnih gasova i to zahvaljujući poznatom "All-in-one" sistemu obrade (DOC+DPF+SCR) bez EGR ventila, prikladno integrisanom ispod kabine tako da izduvna cev nimalo ne umanjuje nesmetan pogled iz kabine jer je sistem naknadne obrade gasova ispod kabine. Zahvaljujući izdašnom kapacitetu rezervoara goriva (660 l + 68 AdBlue) spreman je za dugi radni dan. Kad smo već kod goriva, MF inženjeri navode kako je potrošnja motora 202 gr/kW/h. Pripremljen je i za alternativna hidrogenizovana biljna ulja (HVO). Servisni interval je 500 sati.

Ovaj je TotY finalista težak 10,9 tona

Navodeći prednosti nove perjanice, ističu inovativni "Protect-U" dizajn, snažnu hidrauliku, veliki broj priključnih ventila, najbolju u klasi transmisiju, CTIS integrisani sistem kontrole pritiska u gumama, i široku ponudu veličina guma... Sve to zadovoljava i najzahtevnije zadatke u svim uslovima rada, na polju kao i na putu.

Poznati "Protect-U" dizajn (s razmakom između kabine i motora od 18 cm) sprečava vibracije i smanjuje buku u kabini (samo 69 dB), a zadržava dobru prednju vidljivost iz prostrane udobne kabine. Provereni bezstepeni Dyna-VT prenos iz AGCO radionice glatko će da dosegne od 0,03 do 50 km/h s 1.550 obrtaja u minuti (40 km/h 1.400 o/min).

Protok CCLP pumpe je 205 litara u minuti pri 1.650 o/min, a u ponudi je i opcija sa dve pumpe (osetljive na opterećenje) i protokom hidraulike od 340 l/min na 1650 o/min ili 400 l/min na 1.850 o/min. Na raspolaganju je šest zadnjih i tri prednja priključna ventila. Maksimalni podizni kapacitet zadnje hidraulike je 12, a prednje pet tona.

Opremljen zadnjim i prednjim kamerama 

Fabrički integrisani sistem za kontrolu pritiska u gumama obezbeđuje brzo prilagođavanje za rad na polju ili drumski transport, te koristeći dvojni kompresor od 650 l/min postavlja sa 0,8 na 1,6 bara u četiri minute. Optimalna vučna sila, prema preporukama MF inženjera, postiže se sa gumama 2,18 m. Predviđena je i mogućnost duplih točkova, pa čak i trostrukih za američko tržište. Ovaj je TotY finalista težak 10,9 tona, s maksimalnim opterećenjem 18, tako da je odnos snage i mase 25,6 kg/KS.

Unutrašnjost kabine ovog traktora

Imajući u vidu bezbednost rukovaoca, umesto "crvenog tepiha" dobrodošlice, ulaz u traktor olakšan je stepenicama bez klizanja, velikim bezbednosnim rukohvatom sa leve strane i na braniku sa desne strane ulaza te velikim vratima širokog ugla otvaranja. Bezbedan rad noću ili u prašnjavim uslovima omogućiće "paket" LED svetala koji obezbeđuje osvetljenost 360 stepeni. Kao standardna oprema dolaze i prednja i zadnja kamera.

I na koncu, uz epitete snažan, svestran, bezbedan, udoban, inženjeri ističu i jednostavan za upravljenje i pametan, navodeći novi MF V display, "Fieldstar5" prošireni ekran s pregledom za preciznu poljoprivredu, "Datatronic5" ekran osetljiv na dodir za sva podešavanja traktora, "MF Connect" telemetriju, daljinski prenos podataka u "Agrirouter", Isobus funkcionalnost, kontrola sekcija, "MF Guide", "MF AutoTurn", "AutoHeadland", automatsko okretanje (tri načina), TIM upravljanje priključnim uređajem i dr.

Ne moramo ni reći da su sve najvažnije upravljačke funkcije praktično na dohvat prsta jedne ruke, na multifunkcionalnom upravljačkom rukohvatu s ručicama (Multipad joystick) za hidrauličke funkcije.


Tagovi

TotY Massey Ferguson MF 9S.425 Tractor of the Year Agritehnika


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.