Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatar
  • 05.06.2018. 18:15

Mirčeta Vujičić - gorštak sa 11 filmskih uloga

Kao naturščik igrao je i glavnu ulogu sa Milenom Dravić, a onda je nakon pet godina glume odlučio da sve prekine i vrati se u rodnu Pravoševu kod Prijepolja, gde danas uživa u penziji, koju je stekao obarajući stabla smrče u šumama Zlatara

Foto: Privatna arhiva
  • 2.981
  • 107
  • 0

Umesto da sedi na lovorikama i ubira plodove svog glumačkog talenta, Mirčeta Vujičić (82), drvoseča u penziji, starost troši u vrletima Zlatara. Tek po nekad "prorade" mu uspomene i seti se mladosti i dana provedenih u društvu Milene Dravić, Nede Arnerić, Olivere Marković, Ljube Tadića, Dragomira Bojanića Gidre i drugih velikana filma sa prostora bivše Jugoslavije.

Mirčeta i supruga Slavenka nisu dokoni ni u starosti

Stasiti gorštak, za kojim je svojevremeno ludeo ženski deo filmske publike, pre par godina operisao je kukove i od tada teško se kreće, a sve mu je slabiji i vid. Zbog toga je ispraznio torove i staje i rasprodao stoku, a više ne obrađuje ni prostrano imanje ispod Golog brda, najvišeg vrha Zlatara. Na okućnici u rodnoj Pravoševi kod Prijepolja ima vrt, tek da nije dokon.

"Imam hiljadarku dnevno penzije, koju sam zaradio kao drvoseča u Šumskom gazdinstvu, a supruga Slavenka nešto manje, ali za nas dvoje sasvim dovoljno. Posejemo malo krompira i luka, držimo jednu svinju i četiri kokoške. Imao sam do skoro devet kokošaka, ali mi pet pojela lisica, navadila se, ne mogu da se izborima sa njenim lukavstvom", priča Mirčeta.

Mirčeta
Glumac među drvosečama (Foto: Rade Prelić)

Nakon 11 igranih filmova, povratak na selo

U mladosti Mirčeta je punih pet godina stajao pred filmskim kamerama, publici se poklanjao na festivalima u Puli i Nišu i živeo kao u bajci. A onda je 1973. nakon 11 igranih filmova, odlučio da sve prekine, vrati se u rodno selo i u šumama zavičaja sve do penzije obara stabla smrče.

"Kako i pored toliko snimljenih filmova u svojoj 36 godini života nisam imao dana radnog staža, odlučim da se vratim u zavičaj, gde su me čekali supruga Ljubinka i sinovi, i potražim stalni posao. Igrao sam nakon toga u još dva filma, ali kako nije mogao da mi više pravda odsustvovanja sa posla, tadašnji šef Šumske sekcije mi je postavio uslov 'film ili testera'. Ja sam odabrao ovo drugo i nisam se pokajao. Pošto sam imao svega osam razreda, u 'Dunav filmu' su mi predlagali da o njihovom trošku nastavim školovanje i nakon akademije odem u profesionalce, ali nisam pristao, jer mi se nije pod starstost išlo u školu", kaže Mirčeta.

Predao raport Ričardu Bartonu u "Sutjesci"

Pred filmske kamere, Mirčeta Vujičić stao je prvi put 1968. godine i to sasvim slučajno. U selu Pravoševa, koje je tada bilo još bez struje, Staša Borisavljević i njen suprug Fedor Škubonja snimali su "Nizvodno od sunca", film o životu ljudi iz zlatarskog kraja. Kako im se jedan glumac razboleo, Mirčeti su ponudili epizodnu ulogu Međa Bakića, koju je on zahvaljujući svojoj otresitosti i bistrini odigrao bez traume i ponavljanja. Nakon premijere, u Pravoševu su počele da pristižu ponude i drugih režisera i da se ređaju uloge i filomovi: "Biciklisti","Miris poljskog cveća", "Bombaši", "Klavir štimer", "Smrt paora Đurice", "Skerco", "Sudbine", "Zbogom ostaj bunkeru na reci" i drugi. U filmu "Sutjeska", u ime proletera lično je predao raport Ričardu Bartonu, koji je igrao Tita, dok je u filmu Puriše Đorđevića "Kros kontri" igrao glavnu mušku ulogu, a partnerka mu je bila Milena Dravić.

Okućnica ispod Golog brda
Okućnica ispod Golog brda - kuća Mirčete Vujičića (Foto: Muharem Mutabdžija)

Najveći honorar nekadašnjih 3.000 dinara

Od bavljenja glumom Mirčeta nije, kako tvrdi, imao previše materijalne koristi. Skromnu imovinu koju danas poseduje stekao je radeći kao drvoseča u šumama Zlatara, a pored državnog posla bavio se i stočarstvom i proizvodnjom belog mrsa.

"Najveći honorara imao sam za film 'Kros kontri'. Ja kao običan seljak, naturščik, za ulogu sam dobio 3.000 dinara, a Milena Dravić, vrstan profesionalac, 4.000. Možda sam mogao dobiti i više, ali nisam tražio, jer je i ovaj iznos za mene bio fenomenalan. U Šumskoj bih, kada prebacim normu, dobijao 800 dinara, najviše 1000 mesečno", otkriva Mirčeta.

Tužna životna priča zahteva druga u starosti

Život u planini i netaknutoj prirodi, Mirčeti je kaže pomogao da pobedi tugu za sinom, koji je umro u 33 godini života, kao i tugu i samoću kada je ostao udovac. Kako bi kraj sebe imao druga u starosti, pre 10 godina oženio se Slavenkom iz Kokinog Broda kod Nove Varoši, sa kojom danas živi u Pravoševi, selu koje polako izumire.

Mirčeta i Slavenka
Mirčeta se pre 10 godina oženio se Slavenkom iz Kokinog Broda (Foto: Muharem Mutabdžija)

Unuke se hvale dedom glumcem

U skromnom domu, na filmske dane podsećaju ga svega dve crno-bele fotografije, koje su jedine ostale od nekada bogate lične arhive. Na jednoj fotografiji je sa omčom oko vrata, kao paor Đurica, a na drugoj, koja je nastala tačno 17 godina pošto se oprostio od glume, u društvu je Milene Dravić. Fotografija je nastala prilikom njenog odmora na Zlataru.

"Fotografije sa snimanja koje nisu razvukli novinari, uzele su unuke koje žive u Sloveniji. Valjda hoće da se pred društvom prave važne kako im je deda bio glumac", kaže sa smeškom Mirčeta Vujičić, jedini glumac među drvosečama u zapadnoj Srbiji.


Tagovi

Mirčeta Vujičić Zlatar Pravoševa Glumac Gorštak Smrča Milena Dravić Ričard Barton


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u