Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 11.10.2019. 13:00
  • Grad Beograd, Beograd

Mladi poljoprivrednici vide šansu u agraru

Većina mladih poljoprivrednika u Srbiji vidi sebe u ovom poslu i za pet godina, a od države očekuju da proizvodnju hrane smatra strateškim sektorom i garantuje otkup i cenu domaćih proizvoda, deo je rezultata studije "Mladi poljoprivrednici i prehrambeni suverenitet" koja je predstavljena u Beogradu.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 357
  • 17
  • 0

Većina mladih poljoprivrednika u Srbiji vidi sebe u ovom poslu i za pet godina, jer uživa u onome što radi, a od države očekuju da proizvodnju hrane smatra strateškim sektorom i garantuje otkup i cenu domaćih proizvoda, deo je rezultata studije "Mladi poljoprivrednici i prehrambeni suverenitet" koja je predstavljena u Beogradu.

Studija u sklopu projekta "Gajimo uzgajivače" koji je finansirala Evropska komisija, a koju su sproveli AMA-Centar za negu čoveka i prirode iz Srbija i Zelena mreža aktivističkih grupa ZMAG iz Hrvatske, bavila se mladim poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji i Hrvatskoj.

Održivost malih gazdinstava je u udruživanju 

Najkorisnijim ulaganjem u njihovu proizvodnju mladi poljoprivrednici u obe države smatraju: novu mehanizaciju, uvećanje površina, pozicioniranje proizvoda na tržištu. Za mlade u Srbiji značajna je i bolja infrastruktura, rezultati su istraživanja.

Predstavnik ZMAG-a Dražen Šimleša rekao je, da je optimistični deo studije izrazito natpolovični stav poljoprivrednika u obe zemlje, da se bave tim poslom iz ljubavi i da će nastaviti da se bave i u sledećih pet godina. Po njegovim rečima ono što je upozoravajuće za Srbiju koja se nalazi u pretpristupnim pregovorima za EU, da je i dalje jako puno farmi i gazdinstava sa malim površinama, sa pet i manje hektara. Iskustvo iz Hrvatske, kako je dalje pojasnio, govori da ukoliko se mali posedi nisu na neki način udružili u klastere, zadruge, specifične proizvode gde bi zajedno nastupali, onda će biti jako teško nositi se sa masovnom industrijskom konkurencijom. 

Po njegovim rečima u Hrvatskoj je migracija dovela do depopulacije na selu, a sada se razvijaju rešenja, kroz kratke lance snabdevanja, ili modele solidarne kupovine hrane od strane samih građana. To bi zaključio je on bilo korisno da se već sada radi u Srbiji, prenosi Dnevnik. 

Aleksandar Anđelković, diplomirani agroekonomista je mladi poljoprivrednik iz Kovina i pored ratarstva s porodicom se bavi i stočarstvom. Njegovo iskustvo govori da se poljoprivrednici ne smeju izolovati i usamiti ako žele da opstanu. "Veoma je važno da mladi poljoprivrednik bude socijalno uključen, da se udružuje, da razmenjuje mišljenja, iskustva, ideje - mislim da upravo tu leži tajna uspeha", zaključuje Aleksandar. 


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Mladi poljoprivrednici ZMAG Ulaganje u proizvodnju Istraživanja Dražen Šimleša Aleksandar Anđelković


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.