Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Institut Mihajlo Pupin
  • 23.07.2017. 10:30

Mobilni solarni agregat za navodnjavanje

Mobilni robotizovani solarni generator je sistem za navodnjavanje namenjen malim poljoprivrednicima. Lak je za upotrebu, a zadovoljava sve ekološke standarde.

Foto: Institut
  • 3.268
  • 146
  • 0

Mobilni robotizovani solarni generator nastao je u okviru Centra za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin" u Beogradu. Ovaj sistem za navodnjavanje namenjen je malim poljoprivrednim gazdinstvima.

U kratkom roku otklanja posledice suše, koristi se za navodnjavanje kap po kap, za grejanje plastenika i drugo. Primenjiv je u organskoj proizvodnji hrane, jer zadovoljava najstrože ekološke standarde.

Kapacitet 10 m3 vode za 1 sat

Snaga ovog uređaja je 2,2, kw. To omogućava pokretnje vodenih pumpi snage 1,5 kw - 2,2 kw, a to su uglavnom vodene pumpe koje sa crpne dubine do 50 m izvlače vodu i omogućavaju navodnjavanje.

"Okvirni kapacitet je 10 m3 vode za 1 sat. Dnevno u kontinuitetu može davati 4-5 sati struje, a preostalo vreme se nadopunjava. Za to vreme uređaj ispumpa toliko vode da može pokriti površinu od 10 ari", objašnjava rukovodilac Centra za robotiku prof. dr Aleksandar Rodić za Energetski portal.

Prezentacija i probno puštanje u rad biće održani 24.07. u 10:30 na gazdinstvu Dejana Vulića na Prelivu (Besni Fok, Padinska Skela).

Lak za upotrebu

Mobilnost, odnosno pokretljivost i prenosivost su prednost i ovog generatora. Lako se kači za kuku automobila ili traktora. Dovoljno je 15 minuta da postane funkcionalan i da počne sa radom.

"Napravljen je od uvoznih sertifikovanih komponenti. Potpuno je hermetizovan, zaštićen od vlage, niskih temperatura i od prašine. Može da se dopunjava koristeći solarnu energiju, a ukoliko je hitno, može u kućnim uslovima da se dopuni na mrežu", kaže Rodić.

Kolika će biti cena?

Savremena tehnologija podrazumeva skupu investiciju, pa bi tako ovaj uređaj koštao kao jedan IMT traktor, slikovito objašnjava sagovornik. Veruje da bi podsticaji države bili presudni u odluci da poljoprivrednik kupi solarni generator.

Za ovu tehnologiju zainteresovani su Slovenci i Italijani. Traži se industrijski partner, koji bi napravio mehaniku, dok će Institut biti zadužen za elektroniku. Planirano je da početna godišnja proizvodnja bude 500 komada.

Foto: Institut "Mihajlo Pupin"


Tagovi

Aleksandar Rodić Ekologija Održivi izvori energije Navodnjavanje Organska proizvodnja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)