Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Položaj poljoprivrednika
  • 02.07.2019. 12:00
  • Rasinski okrug, Aleksandrovac

Motornom testerom posekao voćnjak, pa održao govor: Seljak je zgažen i ugrožen

Društvenim mrežama se širi snimak u kom Nebojša Radovanović nezadovoljan niskom otkupnom cenom višanja, motornom testerom seče svoj voćnjak, a potom se obraća svima ukazujući na sve lošiji položaj poljoprivrednika u Srbiji.

Foto: Agroklub
  • 5.359
  • 301
  • 0

U toku je berba višanja, a pojedini voćari nezadovoljni otkupnom cenom, poklanjaju plodove, ili ih prosto ostavljaju da trule na drveću. 

Poljoprivrednik iz mesta Donji Vratari u blizini Aleksandrovca Nebojša Radovanović otišao je korak dalje i nakon što je motornom testerom posekao svoj voćnjak, u snimku koji se širi društvenim mrežama održao je i govor.

Za godinu dana ne može da zaradi ni za minimalac 

Sa motornom testerom u rukama, kaže da su mu se konačno otvorile oči, te da se zahvaljuje svima koji misle dobro poljoprivredi, kako ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, tako i ministru Milanu Krkobabiću, koji formiraju zadruge i ministarstva za mlade da ostanu na selu. U realnosti ta ministarstva kako je dalje rekao služe za zapošljavanje švalerki i svastika za plate od 100.000 dinara dok celo njegovo domaćinstvo na kom uzgaja višnju kupinu i malinu ne može da zaradi ni minimalac.

"Prošle godine sa 60 ari kupina, sa 40 ari malina, 260 stabala višanja, celo moje gazdinstvo nije moglo da zaradi više od 350.000 dinara. To znači da za godinu dana moje gazdinstvo nije sposobno da zaradi minimalac od 30.000 dinara za razliku od zagarantovanog, koji imaju svi koji rade u privredi. I nemoj da se čude što mladi odlaze," kazao je Radovanović. 

Egzistencija seljaka se zasniva na nadničenju kod drugih 

Podseća i na to da kada ode kod doktora prvo što se proverava je upravo da li je overena knjižica, odnosno da li su uplaćni svi doprinosi, a tek nakon toga može da obavi lekarski pregled.

"Niko me ne pita u prodavnici da li sam imao višnju, malinu, kupinu nego kaže, rođo, kilo zejtina je 100 dinara, kilo nafte 170. Iz godine u godinu, sve ostalo raste, a poljopriveda ide dole. To ti je isto rođo i za sve poljoprivredne proizvode, breskvu i pšenicu, i živu vagu stočnu," veli dalje u svom govoru ovaj poljoprivrednik čiji je snimak videlo više od 4.000 ljudi.

"Ovde rođo pameti nema. Ima je ali je bezpametni oteraše i nateraše u inostranstvo", kaže Radovanović.  

Jedino kada treba da se da poziv za vojsku i za rat onda "si u prvim redovima", ističe dalje u svom obraćanju i govori da je seljak zgažen, zgrožen, i ugrožen, a da se njegova egzistencija zasniva u nadničenju kod drugih, te da svoja vekovna ognjišta, moraju da napuštaju.  

U video-prilogu koji se nalazi ispod, poslušajte govor ovog poljoprivrednika. 


Tagovi

Poljoprivrednik Voćari Berba višanja Položaj poljoprivrednika Branislav Nedimović Milan Krkobabić Nebojša Radovanović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.