Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel
  • 10.06.2024. 14:00

MUP: Ne palite travu i nisko rastinje, kazne do milion dinara

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 72
  • 25
  • 0

Aktuelne visoke temperature pogoduju nastanku požara na otvorenom i njihovom brzom širenju, zbog čega Sektor za vanredne situacije MUP- a apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na takvim područjima. Ovo posebno važi za regione u blizini obradivih poljoprivrednih površina ili u blizini šuma, zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote i nanese veliku materijalnu štetu.

"Podsećamo da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume", navode iz MUP- a.

Kako dodaju, za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi propisane su novčane kazne za fizička lica, koja prekrše odredbe Zakona o zaštiti od požara, od 10.000 do 50.000 dinara. Kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna lica od 300 hiljada do milion dinara.

Ukoliko dođe do požara potrebno je da građani što pre obaveste vatrogasnu službu na broj telefona 193.

"Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, sa drugim linijama rada MUP, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja. Cilj je smanjenje broja požara na otvorenom prostoru i povećanje bezbednosti naših građana."


Tagovi

Požari na otvorenom MUP Sektor za vanredne situacije Broj telefona 193 Prevencija požara Kazne za spaljivanje trave


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]