Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 21.05.2022. 17:25

"Na korak do veka" - od jednobrazdnog pluga do prvih traktora

Najinteresantniji i najvredniji predmet je jednobrazdni zaprežni drveno-metalni plug sa početka XX veka. Drugi eksponat koji se izdvaja je ova plug-sejalica, sa kojom se kukuruz sejao u svaku treću brazdu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 170
  • 29
  • 0

Novina na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu ove godine je postavka pod nazivom "Na korak do veka", iz zbirke Muzeja u Kulpinu i Muzeja Žeravica gde se mogu videti različiti primerci poljoprivredne mehanizacije koja je nekada korišćena u našim atarima do savremenih eksponata. Povod je 2023. godina velikih jubileja - 100 godina postojanja Novosadskog sajma, 90 Poljoprivrednog i 30 leta Poljoprivrednog muzeja.  

Plugovi sa početka XX veka

Viši kustos Muzeja u Kulpinu Filip Forkapić za Agroklub najavljuje da je ova postavka uvertira, a da će sledećeg sajma posetioci moći da vide veliku reprezentativnu izložbu poljoprivrede od paleolita do savremenog doba.

Forkapić ispred najinteresantnijeg eksponata

"Ova sada se sastoji iz dva dela; zbirki poljoprivrednih muzeja gde su izložene agrarne mašine, oruđe, alatke i drugi deo prikazuje istoriju gajenja kukuruza", predstavlja Forkapić.

Zaštitimo kulturno bogatstvo od nestajanja

Najinteresantniji i najvredniji predmet je jednobrazdni zaprežni drveno-metalni plug sa početka XX veka. Drugi eksponat koji se izdvaja je ova plug-sejalica, sa kojom se kukuruz sejao u svaku treću brazdu.

"Posetiocima je, primetili smo, najinteresantnija John Deere setvena sekcija sejalice, koja je još uvek u funkciji. Deca okreću nagazni točak, pa može da se vidi princip rada i okretanje setvene ploče. Tu je krunjač za kukuruz sa drvenim bubnjem koji privlači pažnju."

Nekadašnji krunjač za kukuruz privlači pažnju

Cilj postavke je, kaže viši kustos Muzeja u Kulpinu da se ukaže na naše bogatstvo i potrebu da zaštitimo isto od nestajanja, kao i edukacija.

"Sam princip rada izloženih mašina su sama osnova rada ovih savremenih, koje mi možemo videti po poljima. Mašine su se razvijale razvojem agrotehničkih operacija i povećavali su se proizvodni učinci", ističe Forkapić.

Inače, grad Novi Sad je Evropska prestonica kulture ove 2022. godine i oči javnosti su usmerene na bogate kulturne sadržaje koje žitelji i gosti grada imaju priliku da pogledaju. Sa tom idejom prikazano je i značajno kulturno-istorijsko nasleđe sačuvano u institucijama i ustanovama kulture.


Foto prilog


Tagovi

Muzej u Kulpinu Postavka Zbirka Na korak do veka Filip Forkapić Jednobrazdni plug


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner