• Semenski materijal
  • 02.11.2021. 20:30

Na osnovu kojih kriterijuma nabavljate semenski materijal?

Mnogi poljoprivrednici godinama ne menjaju svoj izbor jer su se uverili u kvalitet i prinos već korišćenog ili pak nisu dovoljno upoznati sa ostalima. Ali, izbor semenskog materijala je sve veći.

Foto: Depositphotos/vlalukinv@gmail.com
  • 502
  • 177
  • 0

Potrebe za hranom u svetu sve su veće, a istovremeno pandemija Covid-19 i dalje negativno utiče na lance snabdevanja poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Tu su i klimatske promene koje sa sobom takođe donose određene probleme. Pred poljoprivrednicima je veliki izazov proizvodnje sve većih količina hrane na istim ili manjim površinama, a uz navedena ograničenja. Pored pravilne agrotehnike, jedna od najvažnijih odluka je i odabir pravilnog semenskog materijala.

Od njihove vrednosti i kvaliteta zavisi uspeh ratara, povrtara, voćara, vinara i drugih. Stoga je nakon završetka jedne, a pre početka nove vegetacione godine vreme za nabavku istog. Mnogi poljoprivrednici godinama ne menjaju svoj izbor jer su se uverili u kvalitet i prinos već korišćenog ili s druge strane nisu dovoljno upoznati sa ostalima. Ali, izbor semenskog materijala je sve veći. 

Na tržištu je sve veća ponuda hibrida i sorti

Uzimajući u obzir sve izazovnije klimatske uslove kao i plodored koji treba primeniti, dobro i pravovremeno planiranje kao i nabavka semena od velike su važnosti u postizanju željenih prinosa.

Sve većim razvojem tržišta i brojem semenskih kuća, na tržištu je i sve veća ponuda hibrida i sorti, kako domaćih, tako i uvoznih. Tu tražimo vašu pomoć. 

Koji su ključni parametri zbog kojih se vi odlučujete na kupovinu određenog semena?


Tagovi

Istraživanje Semenski materijal Semenarske kuće Nabavka semena Cena Otpornost hibrida Poreklo semena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Agroklub doo Novi Sad

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zdrava ishrana postaje sve popularnija u svetu, a za organsku proizvodnju se sve više povećavaju subvencije iz agrarnog budžeta Srbije. Ipak, da bi neko imao priznat organski proizvod, mora da poseduje sertifikat. Više o tome, uskoro na Agr... Više [+]