Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 10.11.2022. 14:50

Na Produktnoj berzi manja tražnja za kukuruzom

Najviše se trgovalo kukuruzom sa povišenom vlagom, te su ugovori zaključeni u cenovnom rasponu od 34,00 do 34,80 din/kg bez PDV-a.

Foto: Depositphotos/MichaelAbramov
  • 225
  • 42
  • 0

U skraćenoj radnoj nedelji na robno-berzanskom tržištu beleži se negativan cenovni trend i na tržištu žitarica i na tržištu uljarica. Početak nedelje doneo je smanjenu tražnju, a veću ponudu na svim tržištima. Na stranim tržištima beleži se pad cena nakon objavljivanja USDA izveštaja, što se odrazilo na uzdržanost kupaca na domaćem tržištu. Preko Produktne berze ukupno je prometovano 3.970 tona robe, čija je finansijska vrednost dostigla 171.976.950 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, promet je manji za 4,2 odsto.

Na tržištu kukuruza beleži se manja aktivnost u odnosu na prethodnu nedelju. Najviše se trgovalo kukuruzom sa povišenom vlagom, te su ugovori zaključeni u cenovnom rasponu od 34,00 do 34,80 din/kg bez PDV-a. Početkom nedelje ponuda kukuruza, sa produženim lagerom do kraja februara, naišla je na odgovor kupaca po ceni od 36,10 din/kg bez PDV-a. Kako je nedelja odmicala, na ovom tržištu je tražnja bivala sve manja. Ponude veštački sušenog kukuruza u cenovnom rasponu od 35,00 do 36,00 din/kg bez PDV-a, nisu pronašle svog kupca.

Cena soje na najnižem nivou od jula

Učesnici na tržištu bili su najaktivniji kada je u pitanju pšenica. Ovom žitaricom količinski se najviše trgovalo u prethodnim danima. Od početka nedelje prisutna je veća ponuda u odnosu na tražnju. Iako je i dalje najaktuelnija pšenica sa proteinom 11,5-12 odsto, u ponudi se našla i pšenica sa većim sadržajem proteina. Na strani tražnje, ipak je najviše upita i dalje je za pšenicu sa proteinom 11,5-12 odsto. Ovom žitaricom trgovalo se u cenovnom rasponu od 39,20 do 39,50 din/kg bez PDV-a. Nedeljni ponder iznosi 39,35 din/kg bez PDV-a (43,29 din/kg bez PDV-a), što je pad za 1,33 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Na tržištu soje beleži se negativno cenovno kretanje. Od početka nedelje primetno je manje interesovanje kako kupaca, tako i prodavaca. Cena ove uljarice je na najnižem nivou od jula. Ukoliko uporedimo sa prethodnom godinom u ovom periodu, takođe je bio prisutan negativan trend kretanja cene. Sojom rod 2022. godine trgovalo se po jedinstvenoj ceni od 74,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, što je ujedno i ponder cena. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, cena je niža za 5,40 odsto.

Ugovor za stočni ječam, SRPS kvaliteta, zaključen je po ceni od 34,90 din/kg bez PDV-a.

Ove nedelje zabeležena je i veća ponuda đubriva. Iako je ponuda bila povećana, zaključen je samo jedan ugovor za rusku ureu, 600/1, po ceni od 95,01 din/kg bez PDV-a.

Suncokretovom sačmom, 33 odsto proteina, trgovalo se po ceni od 35,20 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berza 7.11. - 10.11.

Pad uvoza soje i završena berba kukuruza u Francuskoj

Pre objavljivanja USDA izveštaja, cene u Čikagu imale su negativan cenovni trend. Veća procena proizvodnje u Australiji dovela je do pada cena pšenice. Do sada je u SAD skinuto 87 odsto kukuruza, u odnosu na prošlogodišnjih 83 odsto u istom periodu.

Žetva soje stigla je do 94 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 86 odsto. SAD su prodale Kini 264.000 tona soje. Prema Rabobank, brazilski rod soje će dostići 148,8 miliona tona, dok će rod kukuruza dostići 126,6 miliona tona. USDA procenjuje proizvodnju soje na 152 miliona tona, a kukuruza na 126 miliona tona.

Prema USDA, proizvodnja kukuruza u Evropi procenjuje se na 54,8 miliona tona. Prema FranceAgriMer-u, do 31. oktobra je u Francuskoj posejano 84 odsto pšenice i skinuto 99 odsto kukuruza. Procenjuje se da je posejano 23 odsto durum pšenice. Cene svih roba na Evronekstu pale su u utorak zbog veće konkurentnosti crnomorske robe. Kina potvrđuje svoja kovid pravila, što može ograničiti tražnju iz te zemlje na međunarodnoj sceni. To se odražava na oštar pad uvoza soje u oktobru na samo 4,14 miliona tona, što je niže za 19 odsto u odnosu na prošlu godinu i najniže od 2014. godine.


Tagovi

Produktna berza Cena soje Cena kukuruza Cena pšenice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/