Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zahtevi
  • 30.01.2024. 16:00

"Na Zapadu ništa novo": Inicijativa i dalje bez odgovora državnih institucijama

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika je poslala meilove na nekoliko adresa, tražeći rešavanje njihovih zahteva i dozvolu za kretanja traktora na putevima Srbije svih kategorija.

Foto: Depositphoto/bugarskipavle3.gmail.com
  • 328
  • 44
  • 0

Na pitanje Mileti Slankamencu, predsedniku Skupštine udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, šta ima novo, odgovorio je - apsolutno ništa!

"Nismo dobili odgovor ni od "Puteva Srbije", ni od Ministarstva građevinarstva, a ni od premijerke, ni ministarke poljoprivrede", rekao je za Agroklub Slankamenac.

O čemu se radi?

Inicijativa je poslala meilove na nekoliko adresa sa zahtevima o subvencionisanim kamatama sa jedan odsto efektivne kamatne stope, otpisu kamata i dugova ka PIO fondu, uređenju satelitskog snimanja i implementacija sa katastrom nepokretnosti, o vraćanju RPG u aktivan status, problemima sa parcelama i drugo. Pored toga, Incijativa je zatražila i dozvolu kretanja traktora u organizovanim kolonama na putevima svih kategorija na celoj teritoriji Republike Srbije na najmanje 90 dana.

Inicijativa zahtevima podseća na sadržaj sastanka prošlog novembra u Kisaču

"Mislim da će najveći problem biti pasivna gazdinstva. Na primer, javili su se ljudi iz Banata, koji imaju naftne platforme na njivama, koje nikada nisu ucrtane, to nije njihovo, a njihovom je posedu. Ne znam ni da li sređuju taj katastar ni kako. Što se tiče PIO-a, to se već dugo rešava, postoji plan da referna tačka bude 20 hektara, odnosno do 20 ha ko ima zemlje, njemu će se otpisati dugovi uz odricanje staža, a za preko 20 ha bi išao reprogram - tako smo čuli, ali nemamo taj papir", otkrio nam je Slankamenac "novine" koje su njemu u saznanju i dodao da samo u Šumadiji je 35 odsto poljoprivrednog zemljišta koje ne može da se upiše u Registar poljoprivrednih gazdinstava jer nisu rešeni imovinski-pravni odnosi.

Za neke dalje akcije znaće se kad se oglase i druga udruženja. Kako saznajemo, kod pojedinih sastanci su još uvek u toku.


Tagovi

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Mileta Slankamenac Zahtevi Dozvola za kretanje traktora PIO Poljoprivredno zemljište Krediti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...