Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Penzije
  • 16.11.2020. 10:00

Najavljeno razrešenje pitanja poljoprivrednih penzija?

Poljoprivrednici koji imaju male posede uskoro bi mogli da dobiju i manje obaveze za plaćanje penzijskog osiguranja, dok bi vlasnici većih gazdinstava trebalo da izdvajaju veće sume.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 1.847
  • 85
  • 0

Tokom naredne godine definitivno će se rešiti pitanje penzijskog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika, najavio je ranije ministar finansija Siniša Mali, a preneli srpski mediji. U raspravi u Skupštini Srbije o predloženom rebalansu budžeta za 2020, istakao je da je svestan problema sa kojima se suočavaju poljoprivednici kada su penzije u pitanju, ali i najavio da je budžetom Srbije za 2021. predviđeno povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,9 odsto, minimalne zarade za 6,6 procenta, kao i povećanje plata u javnom sektoru.

Rebalansom budžeta za poljoprivrednike predviđeno 5,1 milijarda dinara

Prema pisanju Večernjih novosti, poljoprivrednici koji imaju male posede uskoro bi mogli da dobiju i manje obaveze za plaćanje penzijskog osiguranja, dok bi vlasnici većih gazdinstava trebalo da izdvajaju veće sume.

Otpis dugova uz određene uslove

Namirivanje poreza i doprinosa po ekonomskoj snazi gazdinstva i otpis dugova pojedinim poljoprivrednicima prema PIO fondu, uz određene uslove, neke su od stavki u predlogu resornog ministarstva koje je upućeno njihovim kolegama iz finansija.

Kako nezvanično saznaje ovaj medij, poljoprivrednicima za koje se utvrdi da imaju da plate nesrazmerno velika dugovanja i namete, u odnosu na ekonomsku snagu gazdinstva, biće ponuđen otpis dugovanja. Ako mu se oproste dugovanja, moraće da pristane na određene uslove, o kojima se još razmatra. S druge strane, biće mu ponuđeno da plati samo glavnicu, koja kod svih predstavlja manje od polovine duga, jer je sve ostalo kamata.

Minimalnu penziju od 5.000 dinara prima oko 3.500 poljoprivrednika

Uz to, svima koji budu plaćali svoja dugovanja, biće ponuđeno nekoliko modela - na rate ili kroz neki reprogram. U svakom slučaju, poljoprivrednicima će biti data mogućnost da sami izaberu šta im odgovara.

Poljoprivrednici u Srbiji imaju penziju oko 11.000 dinara, a procenjuje se da za doprinose duguju oko dve milijarde evra.


Tagovi

Poljoprivredne penzije Dugovanja PIO fond Visina penzije Siniša Mali Reprogram isplate Otpis duga


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]