Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jedini lek strpljenje
  • 05.10.2016. 13:30

Najezda smrdljivih martina širom Srbije

Veliki broj smrdibuba širom Srbije pravi velike probleme građanima, a dr Olivera Petrović Obradović sa Poljoprivrednog fakulteta kaže da za njih nema leka.

Foto: bigstockphoto.com/ duallogic
  • 2.523
  • 120
  • 0

Postoje dve vrste smrdibuba ili kako se još nazivaju smrdljivi martini. Bilo ih je i ranije, poslednjih godina, a od tih koji nam sada ulaze u domove, dve vrste su stigle u Srbiju s drugih kontinenata.

Došle su, kako navodi prof. dr Olivera Petrović-Obradović s katedre za entomologiju i poljoprivrednu zoologiju, Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, u podneblje u kojem mogu da se razvijaju bez prirodnog neprijatelja.

Jedu šta god im odgovara

Kako kaže, ovi insekti se hrane velikim brojem biljaka i jedu šta god im odgovara. "Namnožile su se jer im odgovaraju uslovi, klima se menja, a došle su kao nove vrste. Bilo ih je i pre pet godina i pre 20 godina, a ove sada su slične domaćim”, ističe Petrović-Obradović.

Kako se boriti protiv njih?

"Nema registrovanih preparata za kućnu upotrebu koji nisu štetni. Mehanizam suzbijanja bi takođe bio težak u kućnim uslovima, trebalo bi poprskati sredstvom sve po stanu, kako bi ovi insekti izgubili pokretljivost i uginuli", ističe profesorka Poljoprivrednog fakulteta za B92. Međutim, olakšavajuća okolnost je to što smrdibube u kuće ne ulaze da bi se hranile, već da nađu mračno i toplo mesto. "Lete po sobi da bi našle neki ćošak u koji mogu da se zavuku”, kaže Petrović Obradovićeva, ističući da će ih biti do mrazeva kada će se smiriti, što se očekuje za oko dve do tri nedelje.
Iako se u medijima poslednjih dana plasirala priča da postoji opasnost od smrdibuba i da mogu da ugrizu ljude, Petrović-Obradovićeva navodi da ovi insekti nisu opasnost za ljude "iako je neprijatno zbog smrada koji ostaje na rukama, ali on se lako pere". Dakle, postoji samo jedan lek, izbaciti ih kroz prozor.

Foto: bigstockphoto.com/ duallogic


Tagovi

Smrdibuba Smrdljivi martin Olivera Petrović-Obradović Poljoprivredni fakultet Registrovan preparat Toplo mesto


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)