Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 09.04.2016. 18:00

Najveći izazovi mladih farmera u EU - zemljište!

Prema izveštaju Evropske komisije, gotovo 61 odsto mladih poljoprivrednika smatra da su im dostupnost zemljišta za kupovinu i zakup, kao i cena zemljišta najveći problemi s kojima se suočavaju.

Foto: budabar/bigstockphoto.com
  • 263
  • 38
  • 0

Prema spoljašnjim izveštajima, koje je ove sedmice objavila Evropska komisija, gotovo 61% mladih poljoprivrednika smatra da su najveći izazovi s kojima se suočavaju dostupnost zemljišta za kupovinu i zakup, i to najviše zbog pitanja kao što su vlasništvo nad zemljištem, zakon o nasleđivanju zemljišta i cena zemljišta.

U istraživanju sprovedenom na više od 2.200 mladih poljoprivrednika u Evropskoj uniji o glavnim izazovima država članica, više od jedne trećine istaklo je da im je mogućnost kreditiranja i subvencionisanja, takođe, problem.

Pre bi potražili savete drugih poljoprivrednika

Postoji relativno mala razlika između tih problema mladih poljoprivrednika, u EU-15 i EU-13, ali u vezi sa pitanjima kvalifikovane radne snage, sezonskih radnika i mehanizacije, jasno je da je taj problem više izražen u novim državama članicama EU.

Ovo istraživanje, takođe, pokazuje i to da mladi poljoprivrednici ne smatraju da je sticanje znanja presudan element uspešnog poslovanja. Po njihovom mišljenju, znanja se mogu lako steći.

Gledajući pažljivije u statistike obrazovanja, one pokazuju da bi mladi poljoprivrednici u potrazi za informacijama prvo potražili pomoć drugih poljoprivrednika, njihove savete i iskustva.

Foto: budabar/bigstockphoto.com


Tagovi

Poljoprivreda Mladi poljoprivrednici Evropska komisija Kreditiranje Subvencionisanje


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!