Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 24.12.2021. 10:00

Najviše napuštenog državnog zemljišta u Beogradu, Pančevu i Velikom Gradištu

Broj parcela koje su bile predmet terenske provere je 1.806 odnosno 1.572 hektara, od kojih je pronađeno 1.319 parcela koje su napuštene.

Foto: Depositphotos/Jkirsch13
  • 300
  • 65
  • 0

Ove godine identifikovano je 1.319 parcela napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u 12 jedinica lokalnih samouprava, a takva vrsta analiza sprovodi se u cilju što boljeg korišćenja raspoloživih resursa, privlačenja novih investicija i razvoja poljoprivrednog sektora, obaveštava Ministarstvo poljoprivrede.

Jedinice lokalnih samouprava u kojima su spovedene terenske provere u 2021. godini su: Pančevo, Pećinci, Ljubovija, Krupanj, Sopot, Barajevo, Veliko Gradište, Bojnik, Mali Iđoš, Srbobran, Bačka Topola i Doljevac.  

Broj parcela koje su bile predmet terenske provere je 1.806 odnosno 1.572 hektara, od kojih je pronađeno 1.319 parcela koje su napuštene. Analize su pokazale da je u gradskim opštinama Grada Beograda, Pančevu i Velikom Gradištu identifikovano najviše napuštenih parcela koje mogu da se stave u funkciju poljoprivredne proizvodnje, dok Srbobran nema zaparloženog državnog poljoprivrednog zemljišta.

Napušteno zemljište staviti u funkciju

Identifikacija napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu sprovodi se u okviru projekta "Jačanje ruralne konkurentnosti i produktivnosti u agrobiznis sektoru" koji Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Do sada, nakon tri godine realizacije tog projekta obuhvaćeno je 29 jedinica lokalnih samouprava i identifikovano je preko 2.000 napuštenih parcela koje mogu pružiti dodatnu mogućnost poljoprivrednicima da prošire ili započnu rad u poljoprivredi, kao i potencijalnim investitorima u nove intenzivne zasade voća ili vinove loze.

U skladu sa tim, Uprava za poljoprivredno zemljište ulaže svoje postojeće resurse u identifikaciju napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kao velikog potencijala za privlačenje novih investicija i razvoj poljoprivrednog sektora, pre svega u delu koji se bavi intenzivnom ili organskom proizvodnjom, ali i pošumljavanjem, kao i identifikovanjem površina u svrhu uspostavljanja poljozaštitnih pojaseva.


Tagovi

Državno zemljište Poljoprivredno zemljište Ministarstvo poljoprivrede Uprava za poljoprivredno zemljište


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...