Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odvodnjavanje
  • 18.01.2024. 18:00

Naknada za odvodnjavanje ukinuta, a dugovanja se nižu?

Zakon, kojim se umanjuje za 50 odsto, odnosno ukida naknada za odvodnjavanje ove godine, donet je prošlog novembra. Međutim, proizvođače zbunjuje to što im na račune na sajtu "Vode Vojvodine" i dalje stoji dugovanje i na njega kamata koja raste svakog dana.

Foto: Depositphoto/bzyxx
  • 9.527
  • 524
  • 1

Još početkom novembra izmenjen je Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara kojim se naknada za odvodnjavanje umanjuje za 50 odsto fizičkom licu i preduzetniku-vlasniku, odnosno korisniku zemljišta za 2023. godine, a od 1. januara ove godine potpuno ukida. Poljoprivrednicima u Srbiji počela su da stižu obaveštenja o ovoj odluci u sandučetu eAgrara.

Sve bi to bilo u redu, da se mnogi poljoprivrednici nisu našli na listi dužnika kod "Voda Vojvodine". 

"Svaki poljoprivrenik može da ode na sajt Voda Vojvodine i da proveri svoje trenutno stanje. Ja sam prošle godine prvi i drugi kvartal uplatio, a pošto je zaključeno da će biti umanjenje za 50 odsto, treći i četvrti kvartal nisam. Krajem novembra mi je stiglo obaveštenje o odluci o umanjenju i ukidanju. Ali danas, na 18. januar i dalje redovno stoji dugovanje za poslednja dva kvartala i kamata svakodnevno raste", dao je svoj primer ratar iz Subotice Marinko Kujundžić koji obrađuje 25 ha pod pšenicom, kukuruzom, ječmom, uljanom repicom i suncokret.

Primer zaduženja kod "Voda Vojvodine"

"Dakle, još uvek nije odrađen otpis. Prošli su praznici, i bilo je obaveštenje i dalje mi nije jasno zašto se elektronski to ne zaustavi i dogovoreno ne sprovede u delo", pita se naš sagovornik.

Ako si dužan državi, nema subvencije ni kredit?

Ovo dugovanje može da predstavlja problem, kada poljoprivrednici budu konkurisali za ovogodišnje subvencije, ali ne samo za to.

"Na primer, da poljoprivrednik hoće da digne kredit i da mu banka kaže, moraš da podneseš izveštaje da li si dužan državi i ko nije platio, a nije morao prema dobijenom obaveštenju, njemu će stajati zaduženje. Onda ne može da dobije ni kredit", pojašnjava Miroslav Matković ispred udruženja Subotičkih poljoprivrednika i dodaje da neće biti iznenađen ni ako dobije rešenje za plaćanje naknade za odvodnjavanje za prvi kvartal 2024. godine.

Opet - ako si dužan državi, nema povraćaja

Ranije smo pisali o slučaju ako su proizvođači već uplatili celu prošlu godinu, da li će moći da podnesu zahtev za povraćaj sredstava. Zaključak je da mogu, ali pod jednim uslovom.

"Ukoliko je neko već uplatio treći i četvrti kvartal, može da podnese zahtev za povraćaj sredstava, ali samo ako ima izmirena sva dugovanja prema državi. Dakle, oni će što više da stežu kaiš, da ti manje para daju nazad - ja tako zaključujem."

Ranije je na Ministarstvu poljoprivrede istaknuto da što se tiče plaćanja naknada za odvodnjavanje za 2023. godinu, poljoprivrednici će u narednom periodu dobiti nova rešenja u kojima je utvrđen iznos naknade za odvodnjavanje za 2023. godinu, koji će biti dužni da plate u roku od 15 dana od dana dostavljanja novog rešenja za 2023. godinu. Ako poljoprivrednici ne postupe po navedenom rešenju, odnosno, ne plate utvrđeni iznos naknade za odvodnjavanje u ostavljenom roku, na iznos iz tog rešenja će se obračunavati zatezna kamata.

O čemu se zapravo radi, pokušali smo da stupimo u kontakt sa preduzećem "Vode Vojvodine", ali do objave ovog teksta, nismo dobili nikakv komentar.

Da li ste proverili svoj račun na sajtu "Voda Vojvodine" - kakvog ste statusa, glasajte u anketi.


Tagovi

Naknada Odvodnjavanje Zakon EAgrar Marinko Kujundžić Miroslav Matković Vode Vojvodine Treći kvartal Četvrti kvartal Zatezna kamata


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...