Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 03.02.2019. 13:00

Naredba o merama sprečavanja širenja afričke kuge svinja

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je nadležne institucije, vlasnike, uzgajivače i lovce da se pridržavaju propisanih mera kako bi se sprečilo širenje afričke kuge svinja, zbog širenja te zarazne bolesti domaćih i divljih životinja u regionu.

Foto: Bigstockphoto/grigorenko
  • 279
  • 12
  • 0

U cilju suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne afričke kuge svinja (AKS) u Srbiju, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je naredbu o preduzimanju niza mera koje se prevashodno odnose na strogu kontrolu prometa i uvoza živih svinja i proizvoda svinjskog porekla u zemlji. 

"Definisana su područja visokog i umerenog rizika sa kontrolnim, preventivnim i restriktivnim merama, takođe, doneli smo opšte i posebne biosigurnosne mere koje se moraju sprovoditi na gazdinstvima sa svinjama i u lovištima. Iz razloga neposredne ugroženosti od pojave ove bolesti u Republici Srbiji pristupili smo strogoj kontroli prometa i uvoza živih svinja, proizvoda i sporednih proizvoda poreklom od svinja" ističu u Ministarstvu poljoprivrede .

Za svaki konkretan slučaj izdaje se uvozna dozvola

Kako ističu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, radi sprečavanja unošenja AKS u Republiku Srbiju zabranjuje se slobodan uvoz i provoz pošiljaka poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenim Afričkom kugom svinja, tj za svaki konkretan slučaj se izdaje uvozna dozvola.

Afrička kuga - kontrola i prevencija

Određena su dva područja i to područje umerenog rizika i područje visokog rizika i na osnovu toga su donete mere koje se sprovode na tim teritorijama. Definisane su mere koje se sprovode nakon potvrde primarnog (prvog) slučaja AKS, aktivnosti na zaraženim područjima i periodi trajanja mera zabrane i ograničenja. U slučaju pojave AKS moraju se obezbediti i primeniti pravila brzog upozoravanja i hitnog reagovanja.

Za ovo oboljenje ne postoji terapija niti vakcina

AKS je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja koja se prenosi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, inficiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, glodarima, insektima. Za ovo oboljenje ne postoji terapija niti vakcina, a u slučaju pojave bolesti sprovode se radiklane mere uništavanja životinja na zaraženom području. Izbijanje bolesti može izazvati ogromnu ekonomsku štetu. 


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Afrička kuga svinja Srbija Svinja Svinjarstvo Bolesti Meso Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.