Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna građa
  • 30.09.2022. 18:00

Nastavlja se pad cena drvne građe - šta nas čeka u 2023?

Građevinski sektor je u krizi zbog više razloga. Drastičan pad cena dešava se u SAD-u.

Foto: Depositphotos/frenta
  • 688
  • 60
  • 0

Dok cena ogrevnog drveta u Evropi raste do krajnjih granica, cena drvne građe pada. Na tržištu fjučersa u Čikagu pala je ove sedmice za 5,5 odsto na 451,34 evra za hiljadu dasaka (engl. board feet, 305 mm duga i isto toliko široka, debljine 25,4 mm). To je najniža cena od juna 2020. godine i 70 odsto ispod poslednjeg maksimuma u martu, izveštava Agrarheute.

Šta usporava rast? 

Analitičari smatraju da je za ovaj trend odgovorno stanje na tržištu nekretnina i građevinskog sektora. Rast usporavaju ekstremno visoka inflacija, povećani troškovi energije i sve veće kamatne stope. Prodaja kuća u SAD je u avgustu pala sedmi mesec za redom, što je najniži nivo od maja 2020. godine. U tom je mesecu za 10 odsto smanjen i broj dozvola za gradnju novih.

Slična situacija je u Nemačkoj gde građevinska industrija polako pada u ozbiljnu krizu, ali ni približno kao u SAD. Ekonomisti predviđaju recesiju u Evropi što će rezultirati manjom potražnjom i cenama.

Više je razloga za pad (Foto: Depositphoto/Katkov)

Cene nekretnina u Severnoj Americi su prvo naglo porasle tokom pandemije, a sada padaju. Isto se događa i sa robom poput bakra i drugih industrijskih metala. 

Sezonski razlozi

Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti u SAD i Evropi. Osim ekonomskih razlozi su i sezonski. Zima donosi slabiju potražnju za tom vrstom materijala, a na vidiku nije oporavak ovog sektora.

Svakako, predviđanja ukazuju na njegovo slabljenje u prvom i drugom kvartalu 2023. godine. Kamatne stope će nastaviti naglo da rastu. Raspon i brzina kretanja cena na tržištu drveta može biti veća zbog ekonomske nestabilnosti.


Tagovi

Građevinsko drvo Drvena građa Predviđanja Cena drveta Pad cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U sred novembra u selu Gornja Trnava kod Topole rodile su jagode.Voćar Milorad Radosavljević ističe da je jagode brao uglavnom do Petkovice, ali za Mratindan nikada do sada.