Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji u poljoprivredi
  • 15.08.2019. 10:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Srbobran

Navodnjavanjem oranica uz pomoć struje do veće zarade

Na području Opštine Srbobran završena je elektrifikacija 150 hektara njiva, što treba da snizi troškove prilikom navodnjavanja polja. Primerom Srbobrana krenule su i Žitorađe, Varvarin, Leskovac, a od naredne godine Ministarstvo poljoprivrede snosiće troškove dovođenja struje do njiva, dok će lokalne samouprave trebati da obezbede projektno-tehničku dokumentaciju.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 254
  • 8
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je Turiju i poljoprivredno gazdinstvo Petra Novakovića, gde se susreo sa više poljoprivrednika i rukovodstvom lokalne samouprave.

Razgovaralo se o strukturi poljoprivredne proizvodnje, važnom projektu elektrifikacije atara u Srbobranu, zatim o radu zadruga, subvencijama, odvodnjavanju, uređenju atarskih puteva i mnogim drugim temama.

Elektrifikacija je završena, čeka se tehnički prijem i prva priključenja

Nedimović je tom prilikom pojasnio da je u Srbobranu na površini od 150 hektara izvršena elektrifikacija i da je to trend koji će biti nastavljen. Elektrifikacija kako je dalje Nedimović rekao smanjuje troškove proizvodnje, što poljoprivrednicima daje mogućnost da više zarade.  

"Vlada Srbije je u nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji uradila elektrifikaciju, u Žitorađi, Varvarinu, Leskovcu, dok je ovde opština Srbobran sve sama uradila. Sledeće godine će biti otvoren novi konkurs za elektrifikaciju i navodnjavanje", rekao je ministar Nedimović, a navedeno je na sajtu Opštine Srbobran. 

Radivoj Paroški, predsednik Opštine Srbobran, je rekao da je novcem iz opštinskog budžeta urađena elektrifikacija 150 hektara.

"Atar od 27.000 hektara uglavnom je okrenut prema ratarstvu, ali kroz subvencije iz budžeta opštine i uz podršku iz budžeta Pokrajinske vlade i Vlade Srbije, stvaramo uslove da se naši poljoprivrednici bave i drugim granama poljoprivredne proizvodnje - voćarstvom i povrtarstvom. Elektrifikacijom atara otvaramo prostor za razvoj seoskog turizma. Elektifikacija je pokrila deo turijskog i srbobranskog atara, u blizini zaštićenog parka prirode Beljanska bara, što smatramo da može da bude dodatni sadržaj za razvoj turizma," rekao je Paroški. 

Prema njegovim rečima, elektrifikacija je završena, čeka se tehnički prijem i prva priključenja na mrežu, jer interesovanje među poljoprivrednicima je veliko. Plan je da se sledeće godine mreža proširi na dodatnih 150 hektara. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je Turiju i poljoprivredno gazdinstvo Petra Novakovića

U pripremi izmene sistema naplate takse za odvodnjavanje 

Paroški je ocenio da je veoma značajno što su poljoprivrednici imali priliku da u neposrednom razgovoru sa ministrom postave pitanja i otvore teme koje ih muče, poput odvodnjavanja.

"Dobili smo informaciju da se u Ministarstvu poljoprivrede pripremaju određene izmene kada je u pitanju sistem naplate takse za odvodnjavanje na poljoprivrednim parcelama, koje bi trebale da efikasnije reše ovaj problem. Poljoprivrednici su se interesovali i na koji način mogu dobiti podsticaje za uređenje atarskih puteva, kojih ima jako puno," kazao je Paroški. 

Ministar je najavio jednu važnu novinu u ovoj oblasti; naime, priprema se odluka prema kojoj će Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa lokalnim samoupravama obezbeđivati mašine koje mogu jednostavno i brzo da uređuju atarske puteve. One koštaju oko 2,5 miliona dinara i u ovoj ceni bi Ministarstvo poljoprivrede obezbeđivalo 85 odsto, a lokalna samouprava 15 odsto sredstava.

"Mislimo da možemo na ovaj način da uzmemo dve mašine i tako urediti atarske puteve u našoj opštini na kvalitetan način, kako bi poljoprivrednici biti zadovoljni", rekao je Paroški. 

Dušan Novaković, mlada generacija na gazdinstvu Petra Novakovića, upoznao je ministra Nedimovića sa radom i planovima ovih proizvođača.

"Bavimo se ratraskom proizvodnjom, od prošle godine i voćarskom proizvodnjom na četiri hektara. Elektrifikacija polja, će nam dosta olakšati proizvodnju, sniziti troškove i učiniti nas konkurentnijim," rekao je tom prilikom Novaković. 


Izvori

Opština Srbobran


Tagovi

Elektrifikacija Ratarska proizvodnja Voćarska proizvodnja Branislav Nedimović Petar Novaković Radivoj Parošk Dušan Novaković


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.