Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jugozapadna Srbija
  • 28.07.2018. 12:30

"Nebeskoj artiljeriji" nedostaje raketa

U magacinima 11 protivgradnih stanica u Novoj Varoši svega su 23 rakete što nije dovoljno za uspešnu zaštitu letine od grada, a slična situacija je i u ostalih šest opština čijom protivgradnom odbranom se komanduje iz Radarskog centra "Sjenica"

Foto: Željko Dulanović
  • 450
  • 21
  • 0

Protivgradne stanice u Bukoviku, Amzićima, Ljepojevićima, Jasenovu i Negbini, kod Nove Varoši, koje su početkom jula ispraznile svoje magacine dobile su po raketu-dve za prvu pomoć, pa 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u ovoj opštini sada čuvaju ukupno 23 projektila, što nije dovoljno za uspešnu borbu protiv gradonosnih oblaka i zaštitu letine. Poljoprivrednici zabrinuto gledaju u nebo jer 3 protivgradne stanice, ove godine, nisu ni počinjale da rade, dok preostalih 11 od početka sezone kuburi sa manjkom municije za "nebesku artiljeriju".

Magacini gotovo prazni        

Protivgradne stanice, u novovaroškom kraju, dočekale su sezonu protivgradne odbrane sa po 8-10 raketa u arsenalu, mada je optimalan broj 12. Od sredine aprila do danas, ovde se po gradonosnim oblacima dejstvovalo tokom 15 dana, pa kako nije bilo dopune magacini su se brzo ispraznili. Slična situacija je i u ostalih 6 opština, čija je protivgradna odbrana pod komandom Radarskog centra "Sjenica".

"Mada prema pozitivnom mišljenju Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija nema zakonskih ograničenja da lokalne samouprave kupe rakete novcem iz svojih budžeta, do sada je to u ovom delu Srbije uradila jedino Ivanjica. Za stanice na svojoj teritoriji oni su kupili 120 raketa, dok iz Nove Varoši, Prijepolja, Sjenicei, Novog Pazara, Tutina i Raške nema najava da će ove godine donirati rakete", kaže Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U novovaroškoj opštini grad ove godine padao 15-ak puta

U novovaroškoj opštini za sada bez značajnije štete

Od sredine aprila do danas, grad i sugradica su u 15 navrata tukli pojedine delove novovaroške opštine, ali na sreću nije bilo značajnije štete. "U poslednjih 8 godina ove smo imali najbolju snadbevenost sa raketama, ali smo, u poslednja 3 meseca, imali i rekordnu nestabilnost atmosfere na čitavoj teritoriji Republike Srbije. Tako smo do popovine jula imali rekordnih 50 dana sa dejstvom i rekordnu potrošnju od ukupno 9.522 rakete, od čega su 582 rakete ispaljene na teritoriji Radarskog centra "Sjenica", objašnjava Babić.

Strelci nezadovoljni malim platama          

"Protivgradni kišobran" nad sedam opština jugozapadne Srbije i ovog leta je pun rupa jer su aktivne svega 62 protivgradne stanice od ukupno 83. Dodatni problem je što su nišandžije nezadovolne malim primanjima, pa su sve češći i otkazi. Državna naknada za strelce se nije menjala u poslednjih 10 godina, pa retko ko hoće da se za male pare prihvati veliki odgovornosti.
           
"Čak 14 stanica sa teritorije Radarskog centra "Sjenica" ove godine ne radi jer nema strelaca. Sezona protivgradne odbrane traje 6 meseci, tokom kojih im Republički hidrometeorološki zavod isplaćuje mesečnu naknadu od 4.000 dinara neto, a pomažu i pojedine opštine. Pozitivan primer je Ivanjica koja strelcima doplaćuje po 9.000 dinara mesečno", napominje Babić.

Grad srećom nije načinio značajniju štetu na usevima

Pomoć iskorišćena za objekte za strelce

Udruženje, koje okuplja strelce protivgradne zaštite, u opštini Nova Varoš, i ove godine je, kao i lani, dobilo 600.000 dinara pomoći iz lokalnog budžeta. Prošle godine budžetska pomoć je iskorišćena za uređenje objekata na protivgradnim stanicama.

"Ove godine odobrena sredstva će biti isplaćena kao nadoknada strelcima za njihovo angažovanje. Ovo je samo deo onoga što ove godine ulažemo u razvoj sela i poljoprivrede, a ukupna sredstva izdvojena za tu namenu su pozamašna. Gledaćemo da protivgradnu odbranu pomognemo i na druge načine jer investiranje u tu oblast mnogo manje košta od štete koju za samo nekoliko minuta može da napravi jedan gradonosni oblak", istakao je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević


Tagovi

Grad Nevreme Nova Varoš Protivgradne rakete Strelci Radarski centar Sjenica Zoran Babić Radosav Vasiljević


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.