Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup državnog zemljišta
  • 03.10.2019. 15:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Kikinda

Nedimović: Državne njive na zakup od četiri do osam godina

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimivić prilikom posete Kikindi je najavio da će poljoprivrednici moći da rentiraju državnu zemlju na period od 48 do 84 meseca.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 526
  • 24
  • 0

Poljoprivrednici koji se bave ratarskom proizvodnjom od sledeće godine moći će da zakupe državno poljoprivredno zemljište na period od četiri do osam godina, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete Kikindi.

Tom prilikom veliki proizvođač šećerne repe i drugih kultura Pero Latinović iz Banatskog Velikog Sela, koji obrađuje oko 500 jutara zemlje, od čega oko 300 u vlasništvu, sugerisao je da bi država trebalo da pomogne ukrupnjavanje parcela radi navodnjavanja.

Suša i usitnjene parcele - veliki problem u severnom Banatu

Suša je kako je rekao veliki problem, u severnom Banatu, kao i to što su parcele usitnjene. Država bi kako je rekao trebalo da nađe model da se parcele ukrupne kako bi bilo moguće navodnjavanje. "Trenutno ima nas dvadesetak koji možemo da kupimo sisteme za zalivanje, bilo uz pomoć države ili na drugačiji način. Ne može se navodnjavati jutro ili dva zemlje, jer 70 redova zaliva jedan sistem", naveo je Latinović, koji je ove godine šećernu repu posejao na 60 jutara i očekuje da će prinos biti oko tri tone po jutru.

Nedimović je rekao da je ponuđeno lokalnoj samoupravi da država obezbedi pola novca za komasaciju, jer kako je naglasio ako su veće parcele ima smisla navodnjavati. "Pored toga, poljoprivrednicima sam ponudio pola novca za nabavku sistema za navodnjavanje. Mislim da je od države dosta. Kad daješ pola para za nešto, mislim da je to sasvim pristojno. U Banatskom Velikom Selu je komasacija rađena osamdesetih godina, ali je život učinio svoje i posle 40 godina, na osnovu zakona o nasleđivanju, parcele su usitnjene. To je sada ozbiljno sociološko pitanje," objasnio je ministar, prenose Večernje novosti. 

Nedimović: Oni koji žive samo od poljoprivrede zaslužuju poseban status

Ratare je još zanimalo i da li će biti veće subvencije po hektaru i za dizel gorivo, a ministar je objasnio da se radi na tome da se uvede institucija profesionalnog poljoprivrednog proizvođača i oni će, sigurno, narednih godina imati bolje uslove nego sada. Profesionalni poljoprivredni proizvođač je konkretizovao je Nedimović osoba koje živi samo od poljoprivrede. Nema dopunskih izvora finansiranja. "U registru poljoprivrednika imamo dosta onih koji su zaposleni, bave se samostalnom delatnošću, a poljoprivreda im je dodatni posao. Oni koji žive samo od poljoprivrede zaslužuju poseban status," rekao je Nedimović.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Zakup državnog zemljišta Državno zemljište Ministarstvo poljoprivrede Pero Latinović Branislav Nedimović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.