Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 31.10.2018. 08:00

Nedimović: Potrebno pronaći nova tržišta za srpske proizvode

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavljuje novi izvoz govedine, i objašnjava da će domaćini i dalje moći da peku rakiju ili pripremaju ajvar i kiseli kupus.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 261
  • 11
  • 0

Goveđe meso se već tri nedelje iz Srbije izvozi za Kinu, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio da  u toku nedelje dolazi još jedna kineska kompanija, koja je zainteresovana za nove količine. Na pitanje: "Da li Srbija ima dovoljno govedine za izvoz" kaže da se stočni fond u našoj zemlji širi i najavljuje da će početkom sledećeg meseca u Bačkoj Topoli biti otvorena jedna od najvećih farmi u zemlji sa 3.000 goveda.

"Francuska i Velika Britanija trude se već 30 godina da svoju govedinu izvoze na tržište Kine i ne uspevaju. Mi smo to uspeli radom od godinu i po dana", rekao je Nedimović za TV Pink, a agencijsku vest prenosi Dnevnik.

Kako dodaje, Srbija mora da traži nova tržišta. Ako je loša cena na tržištu EU, uvek će moći svoje proizvode da ponudi nekim drugim tržištima.

Da li će poljoprivrednici moći da proizvode ajvar i rakiju?

Mnogi poljoprivrednici su zabrinuti da prema Poglavlju 12 neće moći da nastave sa tradicionalnom proizvodnjom ajvara, kiselog kupusa ili rakije. Nedimović kaže da su to priče, kojima se već 10 godina narod plaši Evropskom unijom:

"Poljoprivrednici će moći da proizvode za svoje potrebe, ali postoje alati i načini za to, i na tome mora da se radi. Imate mogućnost da označite robu geografskim poreklom, kako konkurencija ne bi zloupotrebljavala ta imena. S druge strane, postojaće određene količine koje će domaćin moći da proizvodi i to ćemo u pregovorima sa EU da ishodujemo za naše proizovđače".

Dodaje da tradicija u toj proizvodnji neće biti narušena, kao i da će količina biti zadovoljavajuća za prosečnog domaćina.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Branislav Nedimović Poglavlje 12 Kina Govedina Ajvar Rakija Kiseli kupus


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.